În contextul 70% dintre europeni doresc ca UE să facă eforturi mai mari în domeniul sănătății, Comisia Europeană caută soluții penntru a pregăti viitorul investițiilor Uniunii Europene în acest domeniu.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, și cel pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, au reunit marți, la Bruxelles, profesioniști din domeniul sănătății pentru a demara reflecția cu privire la viitoarele investiții ale Uniunii Europene în domeniul sănătății în cadrul programelor politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

În contextul mesei rotunde organizate în cadrul Comisiei cu asociații din domeniul sănătății, cum ar fi Asociația Europeană de Management al Sănătății și EuroHealthNet, cei doi oficiali europeni au lansat un proiect pilot pentru îmbunătățirea serviciilor de urgență transfrontaliere din Pirinei, între regiunile de frontieră ale Franței, Spaniei și Principatului Andorra.

Cancerul mamar - cooperare româno-ungară

Și România a implementat un proiect transfrontalier în domeniu, proiect dat ca exemplu de Corina Crețu. Acesta oferă soluții pentru gestionarea uneia dintre cele mai serioase afecțiuni pentru femei: cancerul mamar.

"Așa cum este cazul pentru oricare tip de cancer, diagnosticarea timpurie este esențială, iar acest lucru este exact ceea ce oferă acest proiect femeilor ce locuiesc în trei județe de o parte și de alta a graniței. Mulțumită lui, aproape două treimi dintre femeile cu vârsta între 45 și 65 de ani din această regiune au fost examinate, iar acest lucru va contribui major la reducerea incidenței pe termen lung a acestui tip de cancer în zonă", a precizat Corina Crețu.

Proiectul e cu atât mai important cu cât cancerul mamar e principalul tip de cancer care afectează femeile din România, după cum declara Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală și Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România pe 4 februarie - Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.

"În România pentru o populație de 19.580.628 de locuitori au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer și o prevalență la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienți cu cancer. În ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară și cel gastric. Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian”,

a spus Dana-Lucia Stănculeanu.

În perioada 1 ianuarie 2013 - 31 august 2014, Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad a fost partener principal, împreună cu două spitale din Ungaria, Centrul Județean de Îngriji Medicale – din localitățile Hodmezovasarhely și Makó, precum și cu Spitalul Ambulatorul "Dr. Bugyi Istvan" din Szentes, pentru proiectul "Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hodmezovasarhely, Szentes și Arad" (HURO/1101/189/2.4.1.).

Scopul proiectului a fost achiziția de aparatură medicală performantă, crearea infrastructurii și mediatizarea în vederea implementării unui program de depistare precoce a cancerului mamar în această Euroregiune. (Detalii, pe Voceaaradenilor.ro)

Viitoarele investiții ale UE în domeniul sănătății:

Discuția de luni de la Bruxelles a conchis că sistemele de sănătate evoluează către un nivel mai ridicat de educație, de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor.

De asemenea, ele se îndepărtează de asistența acordată în spitale și în cadrul sistemului instituțional, trecând la îngrijirea acordată la nivelul comunității și la integrarea asistenței medicale și sociale.

"Odată cu noile obiective de politică care permit investiții integrate în domeniul sănătății, al incluziunii sociale și al educației, propunerea Comisiei privind politica de coeziune pentru perioada 2021-2027 prevede condițiile de sprijinire a acestor schimbări. Evoluțiile în materie de asistență medicală necesită diferite investiții în infrastructură, fie în centre de asistență medicală primară și comunitară, fie în programe de prevenire, de îngrijire integrată și de formare a forței de muncă. Politica de coeziune poate contribui la sprijinirea acestor investiții", arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Statele membre și regiunile trebuie să conceapă strategii de investiții pe termen lung, care să includă infrastructura, capitalul uman, tehnologiile inovatoare și noile modele de furnizare a serviciilor de îngrijire.

Pentru a sprijini aceste strategii, fondurile politicii de coeziune pot fi combinate cu alte instrumente ale UE, cum ar fi InvestEU, sau cu programe naționale, precizează Comisia, care este pregătită să sprijine statele membre și regiunile în vederea planificării acestor strategii.