Românii care vor să obțină fonduri europene ar fi bine să țină cont de cel puțin cinci aspecte în inițierea și implementarea proiectelor, crede șefa reprezentanței Comsiei Europene în România, Angela Cristea.

StartupCafe.ro a stat de vorbă cu oficialul UE, recent, la Alba Iulia, oraș în care s-a derulat un proiect european care a atras zeci de milioane de euro în România: Cetatea Alba Carolina.

Angela Cristea a sărbătorit la Alba Iulia, pe 10 mai, Ziua Europei (9 Mai) la un cross alături de tineri români, în jurul cetății Alba Carolina, reconstruită pe fonduri europene.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene are cinci sfaturi pentru românii care vor să atragă fonduri UE:

1. Contribuții la ghidurile solicitantului. „Am constatat că un lucru foarte important este ca potențialii beneficiari să se implice încă din perioada în care se fac consultări publice pe Ghidurile de finanțare, pentru că este important să înțelegi ce vrea acea linie de finanțare și să te implici dacă ți se pare că nu este corect așa cum este formulat ghidul”. 

2. Diviziunea muncii în consorții. „Când vorbim de consorții pentru realizarea unui proiect, este foarte bine ca echipa să se formeze înainte de obținerea finanțării și toate negocierile, diviziunea muncii să se facă înainte. Am constatat că au fost cazuri când echipa s-a întâlnit pentru prima dată după ce s-a obținut finanțarea și au început să se certe pe bani cine, ce face și atunci nu este cel mai bun start într-un proiect”.

3. Cunoașterea legislației. „Un alt aspect important este cunoașterea legislației naționale, pentru că pentru proiecte - mai ales pentru proiecte mari - este nevoie de un număr mare de avize de la autoritățile statului. Și, dacă nu știi câte avize îți trebuie, cât va dura să primești acele avize, riști să pierzi finanțarea”.

4. Bugetarea corectă. „Un alt aspect observat este că mulți solicitanți, din dorința de a câștiga cu prețul cel mai mic, sub-bugetează și atunci, pe la jumătatea proiectului, constată că nu le mai ajung banii”. 

5. Concentarea eforturilor pe proiect. „Ce am mai observat: sunt beneficiari care încearcă pe foarte multe programe și, când obțin mai multe proiecte, își dau seama că nu au capacitatea de a le derula pe toate și atunci renunță la anumite proiecte. Bineînțeles că în această experiență de 10 ani de la aderare și autoritățile române au început să se adapteze și acum pe multe linii de finanțare se contractează peste 100%, în ideea ca, dacă unii renunță, să nu se piardă banii de la Uniunea Europeană”.

Citiți continuarea pe StarpupCafe.