Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 va avea o alocare de 2,239 miliarde euro, la care se va adăuga cofinanțarea națională de 301 milioane euro, potrivit Regulamentul specific Fondului pentru o Tranziție Justă, publicat în data de 30 iunie

„Pe acest program este esențial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare și facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aș spune, să vâneze investițiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operațional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat joi Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Ministrul a avut o întâlnire despre viitorul Program Operațional Tranziție Justă (POTJ) cu reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților locale din județele Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj, care sunt vizate de acest program operațional, care va fi aprobat însă abia în primăvara anului viitor.

Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027, care va avea o alocare de peste 2,5 miliarde de euro, este destinat regenerării zonelor afectate de tranziția energetică având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

Acesta se bazează pe Mecanismul pentru o Tranziție Justă, lansat de UE pentru a facilita punerea în aplicare a Pactului ecologic european, care are drept obiectiv ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Consiliilor Județene au solicitat informații privind modul de alocare a viitoarelor finanțări, tipurile de investiții ce vor primi finanțare, dar și detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanții MIPE au subliniat că fondurile disponibile vor fi direcționate echitabil către investiții care sa contribuie la reducerea emisiilor, diversificarea economica și tranziție socială. Proiectele finanțate trebuie să susțină refacerea economică a zonelor afectate de tranziția energetică și dezvoltarea economiei verzi, a precizat instituția, într-un comunicat.

Viitoarele investiții din cadrul POTJ se vor baza pe Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru coordonate la nivel local de  Consiliile Județele, susținute de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea națională a MIPE. Draft-urile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului și vor  reprezenta documentele de lucru supuse negocierilor informale  cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

Cristian Ghinea a spus că dorește un dialog consistent cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind în interesul tuturor celor implicați ca Programul să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor.