Pe lângă PNRR, o altă prioritate în această perioadă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este pregătirea Programelor Operaționale 2021-2027, spune ministrul Cristian Ghinea.

„Procesul de regionalizare avansează, vrem să îl punem în practică într-un mod cât mai simplu și care să răspundă rigorilor Comisiei Europene și ale Autorității de Audit și noul sistem să fie funcțional cât mai rapid și fără riscuri ulterioare”, a spus marți Cristian Ghinea.

Reprezentanții ministerului s-au întâlnit marți cu Agențiile de Dezvoltare Regională și reprezentanții autorităților locale (municipii, județe, orașe) pentru a soluțiile tehnice de gestionare a celor opt viitoare Programe Operaționale Regionale. 

În actualul cadru financiar, autoritățile române au optat pentru existența a opt Programe Operaționale Regionale, pe fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, în locul unui singur program pentru toate, așa cum a fost din 2007 până acum.

La nivelul Uniunii Europene, au fost aprobate recent regulamentele pentru fondurile de coeziune, dar România încă nu și-a definitivat Programele Operaționale și Acordul de Parteneriat 2021-2027, ceea ce ar putea duce, din nou, la întârzieri serioase în absorbția banilor europeni.

Prin politica de coeziune, România are la dispoziție peste 30 miliarde de euro, mai mult decât prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în contextul în care atenția guvernului a fost concentrată asupra Planului Național pentru Redresare și Reziliență - în valoare de 29,2 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate sunt împrumuturi.

Una dintre cauzele întârzierii în definitivarea programelor operaționale este chiar regionalizarea propusă pentru fondurile structurale. Ministrul Cristian Ghinea este însă mulțumit de proces, care se desfășoară în paralel cu finalizarea PNRR: „Continuăm procesul de regionalizare și întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluțiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu și care să răspundă rigorilor Comisiei Europene și ale Autorității de Audit. Dorim să operaționalizăm noul sistem cât mai rapid și fără riscuri ulterioare”.

El crede că acest pas trebuie urmat și de alte structuri ale guvernului. „Fondurile europene se regionalizează primele și este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze și restul administrației”, a punctat ministrul.