Executivul consideră că poate crește absorbția și evita dezangajarea unor fonduri europene printr-o modificare ce vizează posibilitatea de a încheia contracte de finanțare cu o valoare mai mare decât alocările initiale din Programele Operaționale.

Confruntat cu spectrul pierderii câtorva sute bune de milioane de euro la finalul anului, Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență pentru evitarea dezangajării fondurilor europene.

„Așa cum am menționat, mă interesează foarte mult ca să avem o absorbție foarte mare a fondurilor europene și în același timp să evităm dezangajarea fondurilor europene și mă refer în primul rând la Programul Operațional Regional, dar și la Programul Operațional Infrastructură Mare”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la startul ședinței de guvern.

Actul normativ modifică și completează Ordonanța de Urgență 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul modificării este acela de a putea fi încheiate contracte de finanțare cu o valoare mai mare decât prevedeau alocările inițiale din programele operaționale astfel: În cadrul Programului Operațional Regional și Programul Operațional Competitivitate vor fi încheiate contracte de finanțare cu o valoare totală dublă față de alocarea propriu-zisă. În ceea ce privește POIM, Programul Operațional Infrastructură Mare, vor fi încheiate contracte cu o valoare triplă față de alocare, în vreme ce pentru Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Capacitate Administrativă și Programul Operațional Asistență Tehnică se vor putea încheia contracte a căror valoare totală depășește cu 50% alocarea. Pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate vor fi încheiate contracte a căror valoare totală depășește cu 20% alocarea programului.

„Propunerea se justifică prin faptul că pentru unele apeluri lansate au existat proiecte eligibile de calitate, dar care nu au putut fi contractate tocmai pentru că bugetul alocat nu era suficient”, explică Guvernul.

„Această inițiativă face parte din actuala noastră filosofie de lucru în domeniul fondurilor europene si anume găsirea urgentă de soluții sustenabile pentru creșterea gradului de atragere a banilor europeni în țară”, a spus Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene. Ea a spus că astfel sunt create „premise cât mai bune pentru ca beneficiarii să poată avea acces mai simplu la banii europeni și să putem crește în acest fel ritmul de implementare pe toate Programele Operaționale”.

O altă completare vine în sprijinul beneficiarilor care primesc finanțare sub incidența ajutorului de stat, acel ajutor de minimis, prin aceea că la prefinanțare, pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile, într-o singură tranșă de maxim 40% din contribuția publică eligibilă a proiectului, a mai spus Guvernul.

Măsurile au drept obiectiv urgentarea contractării proiectelor astfel încât, până la sfârșitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE și MDRAP să ajungă la 100%, a mai comunicat Executivul.

Potrivit regulilor Comisiei Europene, banii alocați unui an trebuie cheltuiți maxim în anul n+3. Fondurile din programele operaționale sunt alocate pe ani, nu pot fi trase toate odată, iar banii alocați pentru 2015, de exemplu, trebuie cheltuiți maxim până în 2015+3, adică decembrie 2018, altfel statul respectiv îi pierde. 

Potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, absorbția fondurilor din Programele Operaționale este în jurul nivelului de 5%. Cele mai slabe rezultate sunt la Programul Operațional Capital Uman (POCU) - unde Comisia Europeană nu a achitat nicio factură din cele aproape 4,4 miliarde de euro alocate României, după mai bine de patru ani de la începutul exercițiului financiar 2014-2020. Din Programul Operațional Regional (POR), prin care România poate primi 6,6 miliarde de euro de la UE în cei șapte ani, Comisia a rambursat 24,3 milioane de euro, adică o absorbție efectivă de 0,4%.