Reprezentanții guvernului român au avut o nouă sesiune de negocieri cu oficialii Comisiei Europene pe tema Programelor operaționale regionale, a transmis vineri Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Înaintăm pe toate planurile care vizează programarea noilor instrumente financiare. Am dat asigurări că dialogul cu Comisia Europeană este unul continuu, inclusiv pe programele operaționale, nu doar pe PNRR, și ne ținem de cuvînt. Puțin mai devreme am încheiat o primă discuție pe marginea domeniilor de finanțare aferente Obiectivelor de Politică, reprezentanții DG Regio evidențiind progresele semnificative înregistrate în definitivarea Programelor Operaționale Regionale, totodată oferindu-ne și orientările necesare acolo unde mai avem încă de lucru”, a spus  Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La reuniune au participat, alături de reprezentanții MIPE, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării și ai agențiilor de dezvoltare regională.

„Săptămîna viitoare vor avea loc, în același format, COM, MIPE, ADR-uri, MDLPA, alte 2 runde de discuții pentru restul obiectivelor de politică aferente Programelor Operaționale Regionale”, a mai spus Marius Vasiliu.

Într-o dezbatere organizată săptămâna trecută, ministrul Cristian Ghinea a spus că MIPE a trimis Comisiei Europene programele operaționale în octombrie 2020, apoi au fost mai multe runde de negocieri cu experții de la Bruxelles asupra modificărilor necesare, iar noile variante de programe operaționale vor fi trimise în toamnă.

„Suntem în grafic, atât față de propriul calendar dar și față de stadiul celorlalte state membre, și în așteptarea aprobării la nivelul UE a cadrului de reglementare, prezumat pentru finalul lunii iunie, astfel ca, imediat după, să și putem formaliza procesul de programare pentru perioada 2021-2027”, a precizat și Marius Vasiliu.

Reuniunea de vineri a vizat Programele Operaționale Regionale din perspectiva Obiectivului de Politică 2 – o Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor, precum și a unei mobilități urbane durabile, a menționat MIPE.

În viitorul apropiat se vor organiza reuniuni punctuale pe fiecare program operațional regional în parte pentru detalierea aspectelor comune negociate vineri în fiecare document de programare elaborat pentru fiecare regiune în parte, a adăugat instituția.