Ambasadorul Luminița Odobescu a avut miercuri o întâlnire cu o delegație română aflată în vizită de studiu la Bruxelles în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui sistem de management unitar al resurselor umane din administrația publică”.

Delegația, formată din reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului României, Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Ministerului Muncii și Justiției Sociale  și  ai Institutului Național de Administrație, se află într-o vizită de studiu în Belgia și Franța, ca parte a proiectului "Dezvoltarea unui sistem de management unitar al resurselor umane din administrația publică”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, informează Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE.

Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE, a menționat în cadrul întâlnirii demersurile ample de pregătire a funcționarilor români pentru preluarea în cele mai bune condiții a Președinției Consiliu UE, de la 1 ianuarie 2019, precum și importanța unei colaborări eficiente cu Secretariatul General al Consiliului, Comisia și Parlamentul European.

"Preluarea pentru prima dată de către țara noastră a Președinției Consiliului UE reprezintă în egală măsură o responsabilitate și o oportunitate pentru administrația românească. Demersurile de pregătire și exercitare a Președinției Consiliului UE au ca rezultat un bagaj de expertiză semnificativ, ceea ce reprezintă o valoare adăugată pentru toți funcționarii implicați în acest proces și pentru instituțiile românești pe ansamblu”, a subliniat ambasadorul Odobescu.

Totodată, ea a apreciat importanța unei colaborări eficiente între Reprezentanță și administrația de la București în toate etapele procesului decizional la nivel UE, de la elaborarea pozițiilor, prezentarea acestora și în final la implementarea la nivel național.  

În ceea ce privește Grupul de lucru privind statutul funcționarilor publici europeni (STAT),  ambasadorul Luminița Odobescu a subliniat că acesta este unul dintre grupurile Consiliului UE căruia un număr mare de state membre îi acordă o atenție deosebită:

"A fi funcționar într-o instituție europeană nu reprezintă numai un loc de muncă prestigios la nivel profesional, ci este și în beneficiul statului a cărui naționalitate o porți. Iar România, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, a făcut eforturi de-a lungul anilor pentru a susține reprezentarea românească la nivel cât mai larg în instituțiile europene, eforturi pe care le facem în continuare. Vă urez succes în implementarea acestui proiect de modernizare a administrației publice, care va atrage cu sine modernizare actului administrativ ”.