Comisia Europeană nu este de acord ca banii alocaţi în exerciţiul bugetar actual pentru construirea celor trei spitale regionale să fie cheltuiţi doar pentru documentaţie, a declarat joi, la București, comisarul Corina Crețu.

”Am aflat din presă de la doamna prim-ministru că se folosesc aceşti bani doar pentru documentaţie, urmând ca construcţia efectivă să fie făcută în perioada următoare. Precizez că noi, oficial, la Comisia Europeană, nu am fost notificaţi în legătură cu această decizie şi nu suntem confortabili cu faptul ca banii alocaţi să fie distribuiţi doar pentru documentaţie. Am fi vrut să vedem şi o implementare efectivă”, a afirmat Corina Creţu, referindu-se la spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, care ar fi trebuit construite în actualul exercițiu bugetar al UE, dar autoritățile române nu au fost în stare să facă nici măcar studiile de fezabilitate.

Reacţia comisarului pentru Politici Regionale vine după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la un post de televiziune, că în acest exerciţiu bugetar nu au mai rămas bani suficienţi pentru construirea celor trei spitale regionale şi că banii alocaţi au fost cheltuiţi pe documentaţie, dar că a propus ca sumele necesare construirii celor trei spitale să fie alocate din următorul exerciţiu bugetar, relatează Mediafax.

Premierul a precizat că a avut o discuţie cu Corina Creţu în acest sens, dar comisarul susține că discuția invocată de Dăncilă s-a petrecut în februarie anul trecut.

”Am văzut şi eu poziţia doamnei prim-ministru, dânsa se referea la o discuţie pe care într-adevăr am avut-o la Palatul Victoria în data de 18 februarie 2018. Este vorba de o discuţie pe care am avut-o la începutul mandatului său. După acea întâlnire am spus public că mă îngrijorează foarte tare stadiul întârziat al celor trei spitale regionale. Am discutat atunci diferitele posibilităţi. Din păcate constat că o luăm mereu de la zero, cu o discuţie absurdă, pentru că am avut această discuţie, după care în martie i-am trimis doamnei prim-ministru o scrisoare în care am întrebat-o, având în vedere variantele luate în calcul în discuţie, care este decizia Guvernului României. Nu am primit răspuns la acea scrisoare, noi, Comisia Europeană. Am revenit cu încă o scrisoare în aprilie anul acesta. Este vorba de clarificări pe care Comisia Europeană le-a cerut de un an şi jumătate”, a declarat Corina Creţu.

Bani gratis

”Ce este cert este că spitalele nu există. În opinia noastră ar fi putut fi făcut măcar unul dintre ele dacă guvernele din ultimii ani ar fi avut voinţa politică să facă acest lucru. Aceasta este realitatea. Avem bani gratis de spitale de la Uniunea Europeană şi nu îi folosim, motiv pentru care românii sunt privaţi de îngrijire de calitate şi în loc să folosim banii primiţi lansăm tot felul de petarde inutile”, a mai spus Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a afirmat că a solicitat în repetate rânduri Guvernului României să transmită Comisiei Europene un punct de vedere cu privire la modul în care vor să continue acest proiect al spitalelor regionale, însă nu a primit un răspuns.