Președintele PMP, Eugen Tomac, a trimis o interpelare către Ministerul Fondurilor Europene pentru a afla câți bani au fost atrași în 2017 pentru spitalele regionale, iar în răspuns se arată că acest lucru nu intră în competența Ministerului.

"Referitor la interpelarea dumneavostră, având ca obiect <<valoarea fondurilor europene atrase de România în anul 2017 pentru construcția de spitale din banii alocați de către Uniunea Europeană în perioada de programare 2014-2020>>, vă aducem la cunoștință faptul că aceste proiecte sunt finanțate prin POR și în conformitate cu HG nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Fondurilor Europene, obiectul interpelării nu intră în sfera noastră de competență", se arată în răspunsul pe care Rovana Plumb i l-a dat lui Eugen Tomac.

Răspunsul pe care l-a dat ministrul Fondurilor Europene este din data de 14 martie 2018.

În același document, Rovana Plumb spune că POR intră în competența Ministerului Dezvoltării.

Interpelat de președintele PMP pe același subiect, ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, spune: "Referitor la motivele care au determinat întârzierile existente în ceea ce privește proiectul de construcție a primelor trei spitale regionale, vă informăm că beneficiarul proiectelor privind spitalele regionale și cel care trebuie să întreprindă o serie de măsuri premergătoare depunerii cererii de finanțare (de ex. finalizarea documentației tehnice pentru spitalele regionale) este Ministerul Sănătății".

Răspunsul dat de Paul Stănescu vine la o lună distanță de cel dat de Rovana Plumb.

Traseul întrebării a ajuns şi la Ministerul Sănătăţii, care însă a folosit metoda castravetelui.

Deşi Eugen Tomac a întrebat de cele trei spitale regionale, Ministerul Sănătăţii a dat un răspuns referitor la spitalele în parteneriat public-privat.

"În mai 2018 s-a aprobat HG nr. 357/24 privind aprobarea Listei proiectelor strategice de investiţii care urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Printre acestea se numără şi proiectul de investiţii Complexul Medical Carol Davila - Universitary Medical City. Este în curs de identificare o locaţie cât mai adecvată pentru acest proiect", se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

 Context:

Problema spitalelor regionale a explodat în ultimul timp, ducând la un adevărat război al declaraţiilor între comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, şi colegii săi din PSD. Creţu a tot insistat pe lângă Guvernul de la Bucureşti să accelereze demersurile pentru construirea spitalelor regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova, în timp ce şi oficiali români şi membri PSD au avansat ideea renunţării la fondurile europene în favoarea parteneriatului public-privat.