Președintele PMP, Eugen Tomac, a trimis o interpelare către Ministerul Fondurilor Europene pentru a afla câți bani au fost atrași în 2017 pentru spitalele regionale, iar în răspuns se arată că acest lucru nu intră în competența Ministerului.

"Referitor la interpelarea dumneavostră, având ca obiect <<valoarea fondurilor europene atrase de România în anul 2017 pentru construcția de spitale din banii alocați de către Uniunea Europeană în perioada de programare 2014-2020>>, vă aducem la cunoștință faptul că aceste proiecte sunt finanțate prin POR și în conformitate cu HG nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Fondurilor Europene, obiectul interpelării nu intră în sfera noastră de competență", se arată în răspunsul pe care Rovana Plumb i l-a dat lui Eugen Tomac.

Răspunsul pe care l-a dat ministrul Fondurilor Europene este din data de 14 martie 2018.

În același document, Rovana Plumb spune că POR intră în competența Ministerului Dezvoltării.

Interpelat de președintele PMP pe același subiect, ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, spune: "Referitor la motivele care au determinat întârzierile existente în ceea ce privește proiectul de construcție a primelor trei spitale regionale, vă informăm că beneficiarul proiectelor privind spitalele regionale și cel care trebuie să întreprindă o serie de măsuri premergătoare depunerii cererii de finanțare (de ex. finalizarea documentației tehnice pentru spitalele regionale) este Ministerul Sănătății".

Răspunsul dat de Paul Stănescu vine la o lună distanță de cel dat de Rovana Plumb.

Traseul întrebării a ajuns și la Ministerul Sănătății, care însă a folosit metoda castravetelui.

Deși Eugen Tomac a întrebat de cele trei spitale regionale, Ministerul Sănătății a dat un răspuns referitor la spitalele în parteneriat public-privat.

"În mai 2018 s-a aprobat HG nr. 357/24 privind aprobarea Listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Printre acestea se numără și proiectul de investiții Complexul Medical Carol Davila - Universitary Medical City. Este în curs de identificare o locație cât mai adecvată pentru acest proiect", se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

 Context:

Problema spitalelor regionale a explodat în ultimul timp, ducând la un adevărat război al declarațiilor între comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, și colegii săi din PSD. Crețu a tot insistat pe lângă Guvernul de la București să accelereze demersurile pentru construirea spitalelor regionale din Cluj, Iași și Craiova, în timp ce și oficiali români și membri PSD au avansat ideea renunțării la fondurile europene în favoarea parteneriatului public-privat.