Un proiect de cercetare de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca a ajuns să dezvolte roboți cu aplicații medicale care deja sunt folosiți în spitale. Roboții nu înlocuiesc personalul medical, dar îi eficientizează munca.

AgeWell e un proiect de cercetare al Centrului de Cercetare pentru Simulare și Testare Roboți Industriali (CESTER) din cadrul Universității Tehnice Cluj, care se concentrează pe robotica medicală. Finanțat prin Programul Operațional Competitivitate, proiectul a „importat” competențele unor cercetători străini (precum profesorul Giuseppe Carbone de la Universitatea din Calabria) pentru creșterea capacității de cercetare a universitarilor români.

Profesorul Călin Vaida de la CESTER spune că proiectele de cercetare în robotică pe care le face împreună cu colegii săi de la Universitatea Tehnică este în conformitate cu Strategia Europeană de dezvoltare a roboticii medicale. În această strategie sunt definite trei mari subdomenii: roboți clinici (pentru chirurgie, diagnostic și tratament, toate minim-invazive), roboți de recuperare medicală (pentru recuperare și protezare, mai ales la persoanele în vârstă), roboți asistivi (care oferă asistență și îngrijire).

Profesorul Vaida a punctat că nu se pune problema ca acești roboți să înlocuiască sau să înlăture personalul medical, care va continua să aibă un rol important, ci doar să crească eficiența actului medical.

Una dintre problemele identificate de CESTER este creșterea incidenței atacurilor vasculare cerebrale (AVC), pe fondul creșterii speranței de viață. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății această incidență va ajunge la un punct critic în mai puțin de 20 de ani, iar sistemele medicale se vor confrunta cu un deficit de personal care să-i îngrijească pe cei afectați de AVC.

Ca urmare a îmbătrânirii populației și a scăderii numărului personalului medical specializat, ar putea avea loc un colaps în ceea ce privește capacitatea sistemului medical de a asigura condiții eficiente de recuperare a pacienților care suferă de diferite dizabilități neuromotorii, cel mai cunoscut fiind accidentul vascular cerebral, care vine, în majoritatea cazurilor, cu leziuni de natură motorie.

„În cadrul proiectului, am studiat și dezvoltat nouă structuri robotice noi, dintre care cinci le-am dus la nivel de prototip și cu trei dintre acestea am ajuns în spitale. Din ce știm, suntem primii care au dezvoltat un sistem robotic medical în România introdus în spitale”, spune profesorul Vaida.

Cele trei mecanisme sunt destinate pentru recuperarea funcționalității brațelor (tratamentul articulației cotului și încheieturii mâinii). 

În urma unui studiu clinic, echipa CESTER a demonstrat că nu există diferențe între performanțele sistemelor robotice dezvoltate și a celor obținute prin terapia clasică. În proiect a fost pus la punct și un sistem robotic pentru recuperarea pacienților cu deficit locomotor la picioare, dar pandemia a întârziat testele clinice cu acest robot.  

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Program Operațional Competitivitate Axa 1: „Investiții pentru viitorul dumneavoastră” și s-a derulat pe o perioadă de patru ani, până în august 2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.008.000 lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 8.000.000 lei. Contribuția UE a fost de 6.755.200 lei, iar cea de la bugetul național de 1.244.800 lei.

Potrivit profesorului Vaida, fondurile europene au permis îmbunătățirea echipamentelor, dar și pregătirea tinerilor studenți din ani terminali. Ei au putut fi păstrați în cercetare, cu ajutorul unor salarii competitive. 

Un alt rezultat al proiectului au fost două brevete aprobate deja, din cele opt cereri de brevete depuse (șase naționale și două internaționale). 

Echipa clujeană a obținut o nouă finanțare, într-un proiect dezvoltat împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și cu Universitatea din Craiova, pentru a extinde programul de studiu clinic.

Profesorul Călin Vaida prezentat proiectul în cadrul workshopului „Proiecte de succes. Oportunități. Lecții învățate” organizat de EURACTIV în cadrul proiectului „Let’s meet Cohesion Policy: A Journey Through Regions’ Challenges and Success Stories”, finanțat de DG-REGIO.

Proiecte de succes prin fonduri de coeziune. Oportunități. Lecții învățate

Mai mult pe EurActiv »