Programele operaționale ar putea fi adoptate abia în primăvară
Uniunea Europeană a adoptat de câteva săptămâni politica de coeziune pentru exercițiul financiar 2021-2027, dar România nu va atrage prea curând vreun ban din aceste fonduri, pentru că nu are gata programele operaționale.
Mai mult, potrivit ministrului investițiilor și proiectelor europene, programele operaționale - care stabilesc sumele alocate pentru investiții specifice și obiectivele tematice din politica de coeziune care urmează să fie atinse în perioada de programare - nu vor fi aprobate prea repede.
„Am convenit în cadrul vizitei la Bruxelles ca începând din septembrie să trimitem la Comisia Europeană cele mai mature programe, urmând ca în primăvară cel târziu să fie aprobate pentru a le putea demara”, a spus ministrul Cristian Ghinea, care a fost la Bruxelles pentru discuții cu Comisia Europeană la sfârșitul săptămânii trecute.
În trecut, ministrul a mai vorbit despre programele operaționale și adoptarea acestora, susținând că s-a convenit în discuțiile cu Comisia ca acestea să fie pregătite concomitent cu PNRR, urmând să fie trimise Comisiei până în toamnă.
Într-o dezbatere organizată în luna mai, Ghinea spunea că MIPE a trimis Comisiei Europene programele operaționale în octombrie 2020, apoi au fost mai multe runde de negocieri cu experții de la Bruxelles asupra modificărilor necesare, iar noile variante de programe operaționale vor fi trimise în toamnă.
Una dintre cauzele întârzierii este procesul de „spargere” a fondurilor de dezvoltare regională în planuri diferite de la regiune la regiune.
„Susțin regionalizarea fondurilor europene și crearea Autorităților de Management la nivel regional, vom avea opt programe regionale distincte și chiar sper ca fondurile europene să fie un precedent pentru o regionalizare adevărată a României”, a spus Ghinea, într-o dezbatere cu primarii de municipii.
Paradoxul este că, deși din politica de coeziune România are mai mulți bani decât din planul de redresare, discuțiile în ultimele luni s-au concentrat aproape exclusiv asupra PNRR.
„Guvernul României este încă în faza de negociere a Acordului de Parteneriat 2021-2027 și a Programelor Operaționale, proces care n-a mai evoluat de câteva luni. Lentoarea administrativă și lipsa voinței politice - pe care le-am criticat atât eu cât și foarte mulți alți români - rămân neclintite și în acest domeniu”, atrăgea atenția recent Corina Crețu, europarlamentar din partea Pro România și fost comisar european pentru politici regionale.
Comentarii