Comisarul european Corina Crețu a atras miercuri atenția că România nu a atras niciun ban din fondurile puse la dispoziție de UE prin Garanția pentru tineri (Youth Employment Initiative). Banii puteau fi accesați până la 30 iunie 2018.

„Întreaga sumă destinată tinerilor, Garanția pentru tineri - Youth Employment Initiative - pentru care ne-am luptat atât ca europarlamentari, 343 milioane de euro s-a pierdut definitiv”, a postat Corina Crețu pe Facebook.

„Acest instrument era destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, fiind lansat la București în 8 aprilie 2015 de către vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski și Primul Ministru Victor Ponta, în prezența miniștrilor săi de atunci, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici”, a amintit comisarul european pentru politici regionale.

Corina Crețu a postat și un grafic privind implementarea programului în toate statele UE (vezi foto), din care rezultă că România e singurul stat membru care nu a atras niciun ban din aceste fonduri, deși sunt și alte țări cu rezultate slabe.

Comisarul a vorbit și despre eforturile făcute pentru evitarea dezangajării de fonduri din Politica de coeziune.

„Riscurile dezangajărilor automate erau reale, 830 milioane de euro la începutul anului. Am avut discuții asupra acestui aspect aproape zilnice, am avut zeci de experți la București și în țară pentru a ajuta autoritățile naționale și locale. Numai eu personal m-am întâlnit cu Dna Prim Ministru de cinci ori pentru a îi explica problemele cu care se confruntă România”, scrie Corina Crețu.

Marți, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a mulțumit „tuturor Comisarilor și Comisarelor” care au ajutat la evitarea dezangajărilor automate pe POR (programul operațional regional”, a remarcat Crețu, subliniind însă că este singura responsabilă de acest program.

„Probabil nu ați primit aprobare de la partid să vorbiți despre eforturile noastre comune, despre întâlnirile noastre și ale specialiștilor noștri care au venit cu soluții. Eu sper că populația înțelege”, a punctat Corina Crețu.

Comisarul european a amintit și de declarațiile de la finalul anului trecut, când guvernul își aroga toate meritele pentru absorbția fondurilor. „Apreciez că Dna Plumb a încercat să echilibreze situația creată la sfârșitul anului, când toate înfăptuirile marețe s-au datorat eforturilor guvernului. Așa au început toate guvernele populiste, anti-europene: profitând din plin de ajutorul fondurilor europene, tot ce e bun vine de la Guvern, tot ce e rău vine de la Bruxelles”, scrie Corina Crețu.

În orice caz, continuă ea, „am salvat cu siguranță 350 de milioane de euro din cei 830, prin decizii stabilite împreună cu autoritățile române. Ea precizează că între 15 și 31 decembrie au fost depuse cereri de plată pentru restul sumei, majoritare fiind proiectele pe care inițial Guvernul spunea că le va finanța prin PNDL. 

Chiar dacă dezangajarea automată a fost evitată, nu este sigur că toate aceste fonduri vor intra în România. „De abia următoarele audituri vor vedea câte din aceste proiecte sunt eligibile sau nu”, mai spune Crețu, subliniind că România a pierdut totuși, în 2018, 22 milioane de euro din Fondul Social, „pierdere automată - nefiind proiecte de analizat”.

Ministrul Rovana Plumb a declarat, în repetate rânduri, inclusiv cu doar câteva luni înaine de finalul anului, că nu este niciun risc ca România să piardă bani europeni prin dezangajare.