Ministrul Fondurilor Europene a invitat Comisia Europeană să fie prudentă în ceea ce privește afirmațiile referitoare la riscul pe care și-l România prin adoptarea Codului administrativ.

"Invit Comisia Europeană să fie prudentă în ceea ce privește o astfel de afirmație, deorece Codul administrativ nu este încă finalizat. România întotdeauna și-a respectat angajamentele și le va respecta. (...) Cred că nu trebuie să  existe, în momentul de față, concluzii până când nu se finalizează Codul aministrativ”, a declarat marți Rovana Plumb, întrebată despre avertismentul Comisiei Europene potrivit căruia România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro, relatează News.ro.

Comisia Europeană a avertizat luni într-un comunicat remis G4Media.ro că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori.

Comisia a mai arătat că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților. Modificările PSD la Codul Administrativ slăbesc rolul de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agenția Funcționarilor Publici (ANFP). 

Angajați de rang înalt din Ministerul Dezvoltării au încercat să îi explice lui Liviu Dragnea că România riscă să piardă fonduri europene deja angajate dacă Parlamentul va vota modificările promovate de parlamentarii partidului, dar nu au obținut nici un rezultat, conform informațiilor G4Media.ro. Mai mult, Dragnea le-ar fi spus acestora că ANFP e ”o piedică în calea dezvoltării României”, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.

În pofida avertismentelor, Senatul a adoptat luni după-amiază modificările. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților.