Spitalele românești au cerut fonduri în valoare totală de 1,25 miliarde de euro pentru dotări și echipamente necesare în lupta cu pandemia de coronavirus, anunță Ministerul Fondurilor Europene.

Miercuri, 30 septembrie, s-a încheiat apelul dedicat unităților spitalicești ce pot fi dotate cu echipamente medicale necesare în creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Lansat pe 15 mai cu o alocare inițială de 350 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), apelul s-a bucurat de un interes foarte mare din partea unităților spitalicești, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Primele 54 de cereri în valoare de 163 de milioane de euro au fost deja aprobate, a menționat instituția, adăugând că restul proiectelor sunt în diverse etape avansate ale procesului de evaluare.

În total, 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro au fost depuse, astfel că oficialii Ministerului Fondurilor Europene iau în calcul suplimentarea bugetului prin intermediul facilității REACT-EU.

„Deși apelul a început timid în luna mai, instituțiile sanitare au înțeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale și de protecție, inclusiv pentru activitatea viitoare, a declarat Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene.

El a precizat că „două sunt câștigurile în urma acestei finanțări care a depășit cu 363% alocarea inițială: pe de o parte potențialii pacienți au la dispoziție spitale care încep să fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adică reprezentanții unităților spitalicești, au căpătat încredere în accesarea banilor europeni”.

Ministerul amintește că, în exercițiul financiar 2021-2027, România va avea în premieră un Program Operațional dedicat sănătății în valoare de peste 4 miliarde de euro, din care fonduri europene de 2,88 miliarde de euro.