Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat trei contracte pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și personalului medical din spitalele publice, a anunțat marți Ministerul Sănătății.

Este vorba de Spitalul Sf Ioan din București, Spitalul Sf. Apostol Andrei din Constanța și Spitalul Muncipial din Roman.

Primul proiect - „Întărirea capacității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan, București” - va beneficia de o finanțare de 43,9 milioane de lei, pentru protejarea personalului medical și a pacienților împotriva infectării cu COVID-19, precum și creșterea capacității celor două unități medicale (spitalul și Maternitatea Bucur din incintă, aceasta fiind unitate suport pentru pacienții testați pozitiv), pentru diagnosticarea și tratarea pacienților infectați. Datorită proiectului va crește capacitatea de diagnosticare, îngrijire și tratament și vor fi achiziționate echipamente de radiologie, imagistică medicală, aparate de ventilație mecanică, defibrilatoare, echipamente specifice Unității de Primiri Urgențe, echipamente specifice activităților de terapie intensivă și sălilor de operație ale spitalului și maternității, se arată în comunicarea ministerului.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Constanța va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei finanțare europeană. Spitalul va fi dotat cu echipamente și aparatură medicală de specialitate, precum și cu materiale sanitare de protecție, igienizare și dezinfecție, în vederea protejării sănătății populației de efectele pandemiei.

Spitalul Municipal de Urgență Roman este beneficiarul unui proiect finanțat cu 8,6 milioane lei din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta va asigura dotarea și achiziționarea de echipamente medicale pentru spital, ce vor fi utilizate atât direct pentru pacienții cu COVID-19, cât și pentru tratamentul și îngrijirea pacienților suspecți sau non-COVID. Finanțarea este destinată îmbunătățirii capacității de monitorizare și îngrijire a pacienților, în special a cazurilor severe, care necesită internare la terapie intensivă.

Autoritățile au lansat anul trecut un apel cu o alocare inițială de 350 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) dedicat unităților spitalicești ce pot fi dotate cu echipamente medicale necesare în creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Interesul a fost însă foarte mare, iar spitalele au depus 297 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 1,271 miliarde de euro.