Fondurile europene vor finanța extinderea plajelor de pe litoralul românesc al Mării Negre. Practic, în urma investițiilor efectuate cu ajutorul banilor de la UE, suprafața României va crește cu câteva milioane de metri pătrați.

Constanța se mândrește de câțiva ani cu o plajă lată, nouă, acolo unde pe vremuri stăteau doar câțiva bolovani și o mulțime de buruieni între construcții și apa mării. Peste alți câțiva ani, mai multe zone de pe litoralul Mării Negre se vor putea lăuda cu plaje de dimensiuni impresionante în urma unor investiții finanțate cu sute de milioane de euro de Comisia Europeană.

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a fost semnat la finalul săptămânii trecute de membri ai guvernului și directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), beneficiarul proiectului.

Finanțarea europeană se ridică la circa 709 milioane de euro, iar banii de la UE vor fi utilizați pentru crearea a peste 226 de hectare de noi plaje în Mamaia, Eforie, Costinești, Olimp, Neptun-Jupiter, Aurora-Venus-Balta Mangalia, Saturn-Mangalia, 2 Mai și Agigea.

În prima etapă a proiectului, care a durat din 2012 până în martie 2018, suprafața României a crescut cu 60 hectare.

Proiectul vizează reducerea eroziunii costiere și mărirea suprafeței plajelor de pe litoralul românesc, iar construcțiile din cea de-a doua fază vor începe efectiv anul viitor. „Sunt convinsă că această investiție, care va fi finalizată în cinci ani de zile, va aduce o valoare adăugată, prin finanțare europeană, pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României”, a declarat Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, la semnarea contractului.

 

„Eroziunea costieră este un fenomen deosebit de periculos pentru persoanele care locuiesc în spații riverane zonelor de coastă. Modificarea sistematică a zonelor de coastă poate afecta în mod direct și ramuri importante ale economiei, precum turismul, prin schimbarea specificului unor terenuri (procesul de eroziune a plajelor spre exemplu)”, apreciază autoritățile.

Pe lângă lucrările de extindere a plajelor și creare a unor noi plaje prin înnisipare vor fi efectuate și lucrări de drenare, consolidare, vor fi construite noi diguri și ziduri de sprijin și vor fi implementate noi măsuri de monitorizare prin satelit a procesului de eroziune.

Dar construcțiile nu au fost lipsite de controverse. Presa a scris de probleme legate de prăbușirea unor sectoare de plajă, dar și de probleme la plățile făcute de antreprenorul lucrării, compania olandeză Van Oord.