Care sunt oportunitățile de finanțare de la Uniunea Europeană pentru tine? Unde poți găsi informații? Care este procedura de aplicație? EurActiv.ro raportează.

Deși companiile private, organizațiile non guvernamentale și instituțiile publice pot beneficia de finanțare din partea Uniunii Europene prin numeroase instrumente, cele mai cunoscute oportunități de acest fel sunt fondurile structurale și de coeziune.

Există însă și alte mecanisme de finanțare ale Uniunii Europene care pot fi utilizate pentru a pune în practică idei inovatoare. O oportunitate în acest sens este cea a granturilor europene. EurActiv România lansează astăzi (6 martie 2015) serialul ”Oportunități de finanțare de la Bruxelles” care abordează acest instrument și care va urmări pe parcursul a 10 episoade cele mai importante informații necesare unei proiect de succes.

Episodul de astăzi abordează distincția dintre granturile europene și fondurile structurale și oferă detalii generale despre principalele puncte de informare aflate la dispoziția cetățenilor europeni.

Fonduri Structurale

Fondurile structurale sunt cele mai des invocate instrumente financiare europene. Ele urmăresc îndepărtarea disparităților economice și sociale dintre regiunile Uniunii Europene și oferă finanțare pentru o serie largă de activități și acțiuni.

Administrate prin intermediul autorităților naționale de management, fondurile structurale se supun unui proces dublu de raportare și impun un set specifc de condiții financiare și legale.

Fondurile structurale sunt alocate printr-o serie de programe operaționale care sunt propuse de guvernele naționale și confirmate de către Comisie. Fiecare program operațional este administrat de o autoritate de management. Aplicațiile individuale trebuie să răspundă priorităților exprimate în cadrul unui program operațional și trebuie trimise către autoritatea de management responsabilă pentru acel program.

Pentru detalii despre sumele disponibile și cererile de propuneri, consultați:

Pentru informații suplimentare privind fondurile structurale în România, consultați platforma EurActiv.ro - rubrica specializată Fonduri Structurale.

Granturile Comisiei Europene

Deși fondurile structurale sunt cele mai cunoscute instrumente financiare europene, Comisia Europeană lansează periodic, prin Directoratele Generale, cereri de propuneri specifice pentru o paletă largă de domenii și activități. Aceste programe se numesc granturi europene și sunt administrate direct (fără intermedierea autorităților naționale de management) de către Directoratele Generale ale Comisiei.  

Agricultură, pescuit și produse alimentare, Întreprinderi, Cultură, educație și tineret, Energie și resurse naturale, precum și Justiție, afaceri interne și drepturile cetățenilor, sunt doar câteva dintre domeniile pentru care Comisia Europeană pune la dispoziție fonduri.

Procedura de aplicație este simplă și presupune, cu mici diferențe specifice în funcție de fiecare program, înregistrarea aplicantului cu toate actele necesare, realizarea de parteneriate instituționale și redactarea cererii de finanțare. 

Aplicațiile pentru finanțare pot fi scrise doar ca răspuns la cererile de propuneri (call for proposal/ call for tenders) care sunt lansate periodic în cadrul fiecărui program. Parteneriatele între organizații din mai multe țări - de regulă minim trei state membre - sunt obligatorii în majoritatea programelor. Cererea de finanțare implică o descriere tehnică a proiectului – realizată în baza unor câmpuri pre-stabilite de Comisie – și bugetul activităților. 

Mai multe informații privind domeniile vizate și cererile de propuneri active în prezent puteți găsi în cadrul secțiunilor specializate ale:

 

În episodul următor vom aborda din perspectivă generală aspectele esențiale ale managementului aplicației.