În premieră pe piața bancară din România este lansat creditul EaSI garantat de Comisia Europeană și Fondul European de Investiții, pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici, transmite printr-un comunicat de presă NexteBank.

Nextebank este prima bancă din România care intermediază creditul EaSI, punând la dispoziție un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini până la 2.000 de antreprenori români.  

Valoarea creditului EaSI poate fi între 22.000 lei și 110.000 lei, fiind acordat exclusiv în lei, pentru o perioadă de creditare de până la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie să aibă minim 12 luni de activitate, o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro și maxim 10 angajați, la momentul obținerii finanțării.  

Creditul poate fi destinat atât investițiilor, cât și capitalului de lucru necesar microîntreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridică de organizare a microîntreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc).

Rambursarea creditului EaSI este flexibilă, calendarul de rambursare putând fi personalizat în funcție de nevoile microîntreprinderii, inclusiv în rate sezoniere.

Spre deosebire de un credit standard, întreg procesul și documentația pentru întocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate. Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investiții și nici garanții din partea clientului, întrucat creditul este garantat de către Comisia Europeana și FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială. Garanția este gratuită și acoperă 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicită garanții suplimentare.