Angajatorii vor primi subvenții de sute de euro pentru a locuri de muncă și stagii de ucenicie. Ținta: integrarea profesională a 441.000 de tineri. Documentele pentru proiecte, lansate în mai. 

„Prin acest program vor găsi un loc de muncă 441.000 de tineri între 16 și 24 de ani. Fondurile alocate de pentru România de Comisia Europeană sunt de 470 milioane  și se derulează până în 2018”, a declarat Ministrul Muncii, Rovana Pumb, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis și Premierul Victor Ponta. 

Programul se derulează în 3 trepte: consiliere, înregistrare și angajare și presupune sprijin financiar și îndrumare competentă pentru fiecare din cele 3 etape. Sprijinul constă în finanțarea uceniciei și a stagiilor, prime de mobilitate și prime de instalare, granturi acordate angajatorilor, finanțare pentru start-up, a mai explicat Rovana Plumb. 

Concret: 

  • start-up prin pachete integrate : fonduri alocate până la 30.000 de euro de persoană;
  • Angajatorii care angajează din gr țintă vor primi o subvenție de 200 euro și 500 lei pe lună pentru fiecare angajat pe o perioadă de 1 an. Angajatorii au obligația să păstreze locul de muncă cel puțin 18 luni. După încheierea acestora, angajatorul care menține în continuare locul de muncă va fi scutit de contribuția ajutorul de șomaj pentru 24 de luni. 
  • pentru stagii de ucenicie, angajatorii vor primi 250 euro și 300 lei, pentru o perioadă între 1 și 3 ani,
  • pentru stagii de specializare 300 euro/lună și 750 lei. 

 

Programul are deja un site dedicat: www.garantiapentrutineret.ro și, în plus, va începe o campanie de promovare intensă în București și alte zece municipii. 

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, prezent la lansarea programului, a spus: „Este foarte important nivelul de conștietizare pentru ca tinerii să știe efectiv de acest sprijin pntru angajare sau training. România între alte 3 țări Finlanda, Letonia și Portugalia implementrează acest proiect pilot de creșetere a nivelului de informare. În același timp, Comisia a făcut alți pași în sprijinul inițiativei, pentru a crește prefinanțarea în domeniu, în vederea implementării mai rapide”

În opinia sa, Garanția pentru Tineri este foarte importantă în România fiindcă rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 24% în 2014. Mai mult de 60% dintre tineri erau economic inactivi, unul dintre cele mai ridicate procente din UE. 

Când vor începe proiectele? Ministerul Fondurilor Europene a transmis:  

Alocarea financiară specială din Inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri" trebuie angajată prin proiecte eligibile până la sfârșitul anului 2015. În acest sens, ‪#‎MFE‬ intenționează lansarea cererilor de propuneri de proiecte pentru tinerii NEETs (care nu au un loc de muncă și nu urmează o formă de învățământ sau de formare profesională) începând cu a doua parte a lunii mai 2015.
Ghidurile solicitantului vor fi supuse consultării publice în luna aprilie 2015. O primă consultare s-a desfășurat deja în luna decembrie a anului 2014. Deschiderea liniilor de finanțare este posibilă numai după aprobarea metodologiei și a criteriilor folosite pentru selecția operațiunilor de către Comitetul de Monitorizare al Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 (conform art. 47 al Regulamentului UE nr. 1303/2014), previzionată pentru prima parte a lunii mai 2015.

 

Dezbatere: „Îmbunătățirea accesului tinerilor pe piața muncii prin Schema de Garanție pentru Tineri”

Mai mult pe EurActiv »