Potențialul de a dezvolta cu succes o aplicație pentru finanțare de la Uniunea Europeană depinde de înțelegerea tuturor elementelor implicate, dar în final este determinat de un proces de tip trial and error.  Ce putem învăța din propriile erori? Cum putem să ne îmbunătățim munca? Un exemplu practic. 

Acest serial informativ a abordat o serie de elemente care subordonează potențialul de succes al dezvoltării unei aplicații pentru finanțare la Comisia Europeană. Fiecare subiect discutat are o relevanță specifică și reprezintă o piesă esențială de legătură.

De la concept și parteneri, la verificarea ghidului, completarea narativelor și dezvoltarea bugetului, fiecare etapă are o poziție determinată și un rol prestabilit.

Deși orice aplicație implică această structură logică, folosirea ei și a principiilor asociate nu constrânge potențialii aplicanți în ceea ce privește elementele de creație. Cu excepția condițiilor fixate de ghidul solicitantului și apelul de proiecte, aplicanții sunt încurajați să fie creativi și originali în idei. În acest sens, structura descrisă în acest serial trebuie înțeleasă ca un sprijin pentru o abordare creativă ferită de greșeli des întâlnite în aplicațiile pentru finanțare europeană.

Mai departe însă de aceste elemente, succesul unei aplicații va depinde de o multitudine de alți factori. În acest sens, calitatea narativelor, experiența echipei de proiect, logica bugetului și nivelul competiției vor influența șansele unui proiect de a primi finanțare într-un mediu dinamic și competitiv precum cel european.

Încercăm, încercăm, încercăm...

Nu există, prin urmare, o formulă a succesului. Putem să urmărim o serie de pași logici pentru a evita blocaje sau deficiențe esențiale, dar nu putem accesa o soluție universală de succes. Concret, acest lucru înseamnă că de multe ori ne vom lovi de eșec. O organizație aflată la început nu are experiență de implementare, narativele nu sunt foarte bune, bugetul este incomplet, partenerii nu sunt puternici și așa mai departe.

Toate acestea sunt situații întălnite la un moment sau altul de toate organizațiile care aplică pentru finanțare la Comisia Europeană. Ceea ce contează este susținerea eforturilor dincolo de obstacolele pe care le întâlnim.În pofida unei liste complexe de detalii pe care trebuie să le avem în vedere în dezvoltarea unei aplicații, finanțările de la Comisia Europeană, inclusiv programe precum Horizon 2020, nu sunt complicate.

De fapt, majoritatea sunt dezvoltate cu intenția de a simplifica procesele implicate. Folosirea unei firme specializate de consultanță poate ușura experiența aplicațiilor europene, dar în final dezvoltarea unei expertize interne este de preferat ca urmare a beneficiilor pe termen lung.

Din acest motiv, primele trei – patru proiecte pe care le încercăm, dar pentru care nu obținem finanțare, nu sunt eșecuri. Ele sunt exerciții practice care ne ajută să ne dezvoltăm capacitatea de a scrie o aplicație de succes.

Orice cerere de finanțare este potrivită ?

Categoric nu. Este important să ne alocăm timp pentru a învăța despre programele și prioritățile Comisiei Europene. Există mii de cereri de propuneri care abordează tot atâtea subiecte. Deși este imposibil să le prospectăm pe toate, putem să le urmărim în funcție de categorii. Horizon 2020, de exemplu, oferă un instrument de filtrare a apelurilor în funcție de o serie de criterii predeterminate. Este important să prioritizăm oportunitățile de finanțare în funcție de compatibilitatea lor cu specificul organizației noastre.

Exemplu practic – De unde începem?

Mai jos puteți găsi exemplul unei structurii a etapelor aplicației pentru o instituție publică, o organizație non-guvernamentală sau o companie privată care dezvoltă proiecte pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Acest exemplu practic îmbină toate elementele abordate până acum și se folosește de o cerere de propuneri activă în cadrul Comsiei Europene.