România ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro, de 20 de ori mai mult decât în prezent, pentru prefinanțarea proiectelor din cadrul Inițiativei de ocupare a tinerilor (YEI), imediat după adoptarea programului operațional pentru capitalul uman (POCU), transmite Reprezentanța Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă, inclus în newsletterul săptămânal eBuletin de Europa #2. În perioada următoare se așteaptă schimbări semnificative la nivel instituțional pentru gestionarea fondurilor.


Adoptarea POCU ce se preconizează a avea loc până la sfârșitul lunii martie. La nivel național, Ghidurile pentru solicitanți, care vizează proiecte ce vor fi finanțate inclusiv prin aceste fonduri au fost publicate pentru consultare publică. 

România are alocat, prin intermediul Inițiativei, un volum total de 105.994.315 euro pentru perioada 2014-2015. Pentru a veni în sprijinul României și celorlalte state membre eligibile, Comisia a propus ca o treime din totalul alocat YEI (3,2 miliarde), adică 1 miliard de euro, să fie pus la dispoziția statelor membre încă din acest an. În termeni practici, prefinanțarea primită de România ar putea ajunge astfel la 31,8 milioane de euro (adică, de 20 de ori mai mare față de nivelul inițial prevăzut de 1,6 mil.).

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri al UE.

 Citește comunicatul integral aici 

 Fondurile din aceasta inițiativă, completate prin cofinanțare națională, sunt „prinse” în Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin cele doua Axe dedicate, din acest program, tinerii din categoria „NEET” vor fi țintiți prin proiecte care care însumează peste 600 milioane de euro. 

În acest moment, la nivel național, 

EurActiv.ro a prezentat în exclusivitate, săptămâna trecută, un memorandum care a fost discutat în Guvern pentru înființarea Agenției Naționale pentru Antreprenoriat și Implementarea Programelor pentru Tineri. Noua instituție ar urma sa preia gestionarea celor doua componente din viitorul Program Operațional Capital Uman destinate tinerilor care nu sunt angajați, nici în educație sau training (NEET) și va avea rolul de "administrator de global grant" pentru aceste linii de finanțare. De asemenea, noua agenție va prelua oficiile teritoriale pentru IMM-uri si Direcția de programe din cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de afaceri.

Ioana Morovan