Președintele Klaus Iohannis a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

UPDATE

”Criza epidemiologică actuală ne-a arătat că Uniunea Europeană, în ansamblu, dar și noi, fiecare țară membră în parte, trebuie să ne adaptăm cât mai bine la procesul de schimbare pe care îl parcurgem, pentru a deveni cât mai competitivi și mai eficienți. De aceea, resursele financiare pe care le avem la dispoziție trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta își propune să facă", a spus Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Președintele Iohannis a amintit că România ar putea absorbi circa 80 de miliarde de euro fonduri europene pentru următorii nouă ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, va fi folosită pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie în baza Planului Național de Relansare și Reziliență.

"Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructură energetică și de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administrație. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și în sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români și vor contribui semnificativ la creșterea calității vieții fiecăruia dintre noi", a explicat președintele.

Șeful statului a precizat că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Guvernului au fost stabilite 12 direcții prioritare, respectiv: sănătate; educație; digitalizare și securitate cibernetică; transport durabil; combaterea schimbărilor climatice; protecția mediului; energie; eficiență energetică; mobilitate urbană; mediu de afaceri și antreprenoriat; cercetare-inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.

+++

La ședința, care va avea loc începând cu ora 15:00, vor participa și viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, ministrul economiei, Virgil Popescu, ministrul transporturilor, Lucian Bode, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

De la ora 18:00, Klaus Iohannis va susține o conferință de presă.