Ministerului Fondurilor Europene si Ministerul pentru Societatea Informațională au lansat în consultare publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru beneficiari privați: Acțiunea 2.2.1 – „Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere.”

Linia de finanțare este parte din Axa Prioritară 2 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă” din noul Program Operațional Competitivitate (POC) 2014 – 2020. 

Câteva detalii din Ghidul solicitantului pentru dezvoltarea de clustere: 

  • Axa prioritară 2 - TIC are o alocare financiară de 531 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), din care Acțiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere, are o alocare financiară de 59,7 milioane euro fonduri publice, din care 50 milioane euro din FEDR.

Pentru un proiect valoarea finanțării nerambursabile este:
•valoarea maxima 3.240.000 lei;
•valoarea minima 1.600.000 lei.

Valoarea maximă a ajutorului de minimis care poate fi acordată unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a 200.000 de euro pe ultimii 3 ani fiscali (care se referă la anul în curs și 2 ani anteriori).

  • Se urmărește ca prin finanțarea acordată proiectelor ce vor fi depuse în cadrul acțiunii 2.2.1 să se asigure trecerea de la outsourcing la dezvoltarea bazată pe inovare, precum și colaborarea între structurile de tip cluster din industria TIC precum și în cadrul acestora, pentru asigurarea unui acces rapid și facil la implementarea rezultatelor cercetării/dezvoltării în scopul obținerii de produse inovatoare.
  • Aceste tipuri de proiect se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii sau consorțiilor de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii din cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC ca potențiali beneficiari în cadrul Acțiunii 2.2.1.
  • Evaluarea cererilor de finanțare/proiectelor se va face în mod individual de către 2 experți externi desemnați pe fiecare proiect, pentru fiecare dintre criteriile/subcriteriile de evaluare descrise în grilele de evaluare tehnică și financiară, prin acordarea de puncte (numere întregi, în limitele maximale prevăzute în grila de evaluare tehnico-economică), însoțită de justificarea alegerii punctajelor acordate.
  • Acordarea finanțării se va realiza astfel:
a)pentru proiectele care obțin la evaluarea tehnico-economică peste 85 pct. vor fi finanțate după principiul „first in, first out”;
b)pentru proiectele care obțin la evaluarea tehnico-economică un punctaj intre 75 și 85 puncte se realizează o listă de ierarhizare în ordinea descrescătoare a punctajului și se finanțează până la concurența bugetului alocat.

Ghidul solicitantului este publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la următoarea secțiune: http://www.fonduri-ue.ro/poscce/ (Autoritatea de Management a POC). Documentul este supus consultării publice până la data de 15 aprilie a.c. Axa prioriytara dedicata IT&C este gestionată de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, din cadrul MSI. 

MFE precizează: Clarificările referitoare la Ghid, precum și eventualele propuneri și sugestii pot fi transmise către Organismul Intermediar pentru  Promovarea Societății Informaționale la următoarea adresa de e-mail: fonduri.oipsi@msinf.ro, prin fax: 021.311.41.55 sau prin poștă la adresa B-dul Libertății, nr. 14, sector 5, București.