Primul calendar oficial publicat vineri, 12 iunie de Ministerul Fondurilor Europene privind finanțările totalizând 578 milioane de euro, pe Axa 1 a noului Program de Competitivitate, aduce schimbări surpriză pentru cei interesați. 

După trei tentative mai puțin fericite ale Autorității Naționale pentru Cercetare (ANCSI) de a publica un calendar pentru cele șapte linii de finanțare așteptate, plus alocarea fondurilor, Ministerul Fondurilor Europene a transmis astăzi a patra variantă - cea oficială. 

 Astfel, din tabelul publicat putem observa că suma totală anunțată pentru fiecare din liniile de finanțare reprezintă, într-adevăr, bugetul total disponibil pentru anii 2014-2020 (coloana - „Total buget alocat”) .

Schimbarea esențială față de variantele anterioare de pe site-ul www.research,ro o reprezintă împărțirea, pentru unele componente, a sumei totale, pe doi ani: 2015 și 2016. 

Practic, pentru acțiunea A - unde se așteaptă proiecte de valori mari, de până la 20 de milioane de euro, bugetul alocat pentru 2015 ar putea finanța numai două proiecte. 

Din tabel se poate observa că alocarea financiară cea mai consistentă este destinată ”Parteneriatelor pentru transfer de cunoștințe”, în sumă totală de 150 milioane euro, din care 90 milioane sunt puse la bătaie în acest an, cu perioadă de depunere a proiectelor între 27 iunie și 11 august. 

O altă noutate față de informațiile deja publicate de ANCS o reprezintă termenele limită pentru depunerea proiectelor: 11 august, 18 august și, respectiv  1 septembrie.

Din tabelul care detaliază etapele de evaluare, se poate observa că, în total, evaluarea ar urma să dureze 66 de zile lucrătoare (circa 3 luni calendaristice) pentru patru dintre componente și 71 de zile pentru alte două componente. 


În curs de actualizare