Comisia Europeană a aprobat, miercuri, împărţirea în două faze a proiectului RO-NET, de construire a unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate din exerciţiul 2007-2013.

Decizia Comisiei Europene vizează împărţirea proiectului inițial în două faze, iar valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională.

Reeșalonarea proiectului vine ca urmare a faptului că lucrările planificate în proiectul iniţial nu au putut fi terminate până la sfârşitul anului 2015, din cauza întârzierilor privind autorizarea lucrărilor la reţelele de internet de mare viteză.

"Din totalul celor 2.268 de localităţi din România care nu au acces la reţele de comunicare electronică,  783 au fost incluse în proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reţeaua de internet de mare viteză, în zonele dezavantajate din România, pentru a genera creştere economică şi a crea noi locuri de muncă", a declarat comisarul Corina Crețu, la aprobarea deciziei de fazare.

Oficialul european este de părere că decizia de modificare a proiectului este esențială întrucât "accesul la internetul de mare viteză va permite locuitorilor din zonele dezavantajate să beneficieze de mai multe oportunităţi".

"Mă refer mai ales la noi şanse pentru tineri în domeniul educaţiei, dar şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi la crearea de locuri de muncă. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent între zonele rurale şi cele urbane. 400.000 de români, 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la internet de mare viteză”, a mai spus Corina Creţu.