Corina Creţu spune că România înregistrează întârzieri în domenii precum achiziţiile publice, sănătatea şi managementul deşeurilor. Comisarul şi-a arătat nemulţumirea că nu au început demersurile pentru cele trei spitale regionale finanţate prin POR.

"Vorbim foarte mult de bani, dar banii nu sunt totul. Capacitatea administrativă contează mai mult decât fondurile europene în sine. Banii sunt necesari, dar nu suficienţi pentru a soluţiona în mod corespunzător problemele din România”, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat că România a îndeplinit 14 din cele 22 de condiţionalităţi stabilite de Comisia Europeană, dar înregistrează întârzieri în domenii precum achiziţiile publice, sănătatea şi managementul deşeurilor.

Creţu a reamintit faptul că ceremonia de aprobare a Programului Operaţional Regional 2014-2020 a avut loc pe 23 iunie 2015, iar în cadrul acestui program se prevede finanţarea a trei spitale regionale.

Sunt foarte tristă ca în martie 2016 să văd că nici măcar amplasamentele acestor spitale nu au fost determinate,

a subliniat Corina Creţu.

 

Ea a spus că pentru următorii ani sunt prevăzute 280 de investiții în unități sanitare și ambulatorii de specialitate în sate și orașe, pentru 65 de unități de urgență în cadrul spitalelor județene și pentru trei spitale regionale.

Comisarul european a mai spus că niciuna dintre aceste investiţii nu poate fi implementată din cauza faptului că nu a fost întocmită până acum harta infrastructurii sanitare care să prezinte nevoile clare în domeniul sănătăţii, deşi i-a avertizat despre acest lucru pe toţi miniştrii şi autorităţile cu care s-a întâlnit până acum.

."Situaţia este similară în cazul managementului deşeurilor. Avem investiţii de 380 de milioane de euro pentru dezvoltarea managementului deşeurilor, dar şi în acest domeniu nu există încă un plan naţional", a afirmat Creţu.