Corina Crețu spune că România înregistrează întârzieri în domenii precum achizițiile publice, sănătatea și managementul deșeurilor. Comisarul și-a arătat nemulțumirea că nu au început demersurile pentru cele trei spitale regionale finanțate prin POR.

"Vorbim foarte mult de bani, dar banii nu sunt totul. Capacitatea administrativă contează mai mult decât fondurile europene în sine. Banii sunt necesari, dar nu suficienți pentru a soluționa în mod corespunzător problemele din România”, a declarat, joi, la București, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat că România a îndeplinit 14 din cele 22 de condiționalități stabilite de Comisia Europeană, dar înregistrează întârzieri în domenii precum achizițiile publice, sănătatea și managementul deșeurilor.

Crețu a reamintit faptul că ceremonia de aprobare a Programului Operațional Regional 2014-2020 a avut loc pe 23 iunie 2015, iar în cadrul acestui program se prevede finanțarea a trei spitale regionale.

Sunt foarte tristă ca în martie 2016 să văd că nici măcar amplasamentele acestor spitale nu au fost determinate,

a subliniat Corina Crețu.

 

Ea a spus că pentru următorii ani sunt prevăzute 280 de investiții în unități sanitare și ambulatorii de specialitate în sate și orașe, pentru 65 de unități de urgență în cadrul spitalelor județene și pentru trei spitale regionale.

Comisarul european a mai spus că niciuna dintre aceste investiții nu poate fi implementată din cauza faptului că nu a fost întocmită până acum harta infrastructurii sanitare care să prezinte nevoile clare în domeniul sănătății, deși i-a avertizat despre acest lucru pe toți miniștrii și autoritățile cu care s-a întâlnit până acum.

."Situația este similară în cazul managementului deșeurilor. Avem investiții de 380 de milioane de euro pentru dezvoltarea managementului deșeurilor, dar și în acest domeniu nu există încă un plan național", a afirmat Crețu.