Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marti, 10 februarie ca proiectul unei bănci de dezvoltare este în lucru și ca va fi discutat în Guvern în acest prim trimestru.

Toeodorovici a reluat și ideea unei posibile externalizări a unor activități derulate de administratia publică, în domeniul fondurilor europene, către mediul privat, spre exemplu bănci sau companii, ceea ce, în opinia sa, ar simplifica sistemul.

Ascultă și explicațiile AUDIO despre ancheta DNA demarata ieri, 9 februarie - într-un interviu pentru Rfi.ro. 


Cele mai importante declarații ale Ministrului Eugen Teodorovici, în interviul acordat Rfi.ro:

  • Sunt discutii, in prezent, pentru o banca de dezvoltare. Este o idee de anul trecut. In acest prim trimestru vom pune proiectul in discutie la nivel de guvern. Aceasta nu este o inventie, posibilitatea este inclusa in regulamentul european. Conceptul functioneaza deja in Germania, Polonia,
  • Prin aceasta banca, statul poate insista in dezvoltarea anumitor sectoare porecum transport sau mediul privat. Este un instrument al statului in piata, ii poate delega anumite prioritati
  • Facem demersuri astfel incat pana la finalul lunii iunie sa deviona functionala. Se va baza pe scheletul celor 2 banci deja existente, Eximbank si CEC
  • Zona de control a fondurilor functioneaza, pentru ca altfel nu am putea raspunde unor cerinte stricte din partea UE; mai sunt si scapari pentru ca acest sistem a fost creat in ani de zile. In plus, sistemul este facut din oameni si trebuie sa lucram la resursa umana.
  • Am convins in acesti ani mare parte din colegi ca ei trebuie sa lucreze cu beneficiarii si nu impotriva lor. Acum beneficiarii sunt de partea noastra. Este nevoie sa simplificam din reguli, din proceduri. Dar este mult mai usor de penetrat un astfel de sistem.
  • Lupt pentru a avea un sist cat mai simplu, chiar pentru a merge spre externalizarea unei parti din administratia publica, fie ca sunt banci sau companii.
  • Am promis ca vom descentrealiza inca din anul 2013. Inca sistemul are o rezistenta puternica la tot ce inseamna nou, aici este lupta cu administratia publica. Mult timp, oamenii nu au fopst incurajati sa vina cu idei, cu solutii. 
  • Pentru personalul implicat  in gestionarea fondurilor europene, salarizarea este la un nivel destul de bun, este nivelul Ministerului. Este o batalie castigata personal de mine cu sprijinul MFP si al Primului ministru. Am reusit sa aducem la acest nivel si structurile intermediare. Astazi totul este armonizat.
  • In medie, un in director general cu sporurile de vechime poate ajunge la un salariu de 11000 lei brut; iar la cei care nu au functii de conducere 3000, 4000 lei. Avem o evaluare bianuala pentru a vedea care este performanta. Avem un sistem diferit acum. 
  • Legat de de controalele DNA de ieri, cine poate comunica pe acest subiect este doar DNA. Un comunicat foarte simplu si sec poate sa faca mai mult rau. Comisia Europeana monitorizeaza tot ce apare in presa din Romania.
  • Nu tot cadrul 2007-2013 este afectat si nu toate fondurile. Cine incalca procedurile trebuie sa plateasca. Este nevoie nu doar pe zona de fonduri sa intarim controlul.
  • Multe documente sunt aduse de la Fisc; trebuie intarite si acolo structurile de control pentru a se evita prezentarea de documente false. De multe ori s-a incercat acest lucru. Cei care primesc doc pot verifica ce a fost emis din alte zone ale administratiei.
  • 2015 este anul final de inchidere, clar vor fi foarte multe verificari din partea Comisiei Europene, Curtii europene de 
    conturi, e posibil sa mai apara situatii, nu trebuie sa ne ascundem, se intampla in toate Statele Membre. 
    Noi avem aceasta meteahna de a generaliza. Atunci cand se intampla sunt proiecte punctuale pentru care se aplica legea. 
Legat de vizita FMI: 
  • Zona de fonduri europene a adus o crestere in PIB insemnata in ultimii ani. Am discutat cu FMI la inceputul mandatului, nu credeau o iota din ce le spuneau, apoi pe final de an cand au venit si au vazut cifrele, lucrurile s-au schimbat.
    La ultima discutie avuta cu delegatia FMI s-au aratat destul de incantati. Solutiile pe care le-am expus, in vederea tintei de 80% au fost acceptate, desi nu inseamna ca este usor. Sa nu uitam ca Romania a inceput acest cadru financiar cu piciorul pe frana apasat pana la podea, 5 ani si jumatate nu am existat in Europa la capitolul de fonduri atrase. 
  • Sunt discutii normale intre un Stat Membru si delegatia FMI. In aprilie se va intoarce si vom cont discutia. Nu poti sa faci anumite lucruri pt ca altcineva le cere. Nu poti creste pretul la gaze atata timp cat nu se justifica. 
Despre atragerea fondurilor in 2015:
  • Este normal ca in luna ianuarie cresterea sa nu fie foarte mare, veti vedea ca pe final de an cresterea va fi spectaculoasa.
  • Masurile din acest an veti vedea ca vor produce si efecte foarte importante. Anul trecut am adus 3,5 mld 
  • Anul acest amizam pe 5 mld euro intrate in Romania, mai mult decat a intrat in ultimii 5 ani si jumatate.  
  • As vrea foarte mult sa ducem bani catre partea de productie, mai ales partea care se exporta. Sa incurajam ce se produce si se exporta in UE dar si in afara spatiului european. Putem orinta banii astfel incat sa sprijinim acest domeniu. Cand 70% din economie dependenta de spatiul economic european, suntem vulnerabili la tot ce se intampla in acest spatiu.
  • In martie sa poata fi lansate depunerile de proiecte pt romanii din diaspora..
  • Despre Grecia: Are o economie fragila, este de admirat ca noul Gv are intentii bune dar sa vedem cum le va duce la 
    indeplinire.