Cererea de rambursare nr. 39, depusă de România la Comisia Europeană pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, la finalul 2014, se află în „întrerupere temporară”, fiind necesară reverificarea proiectelor.

Măsurile suplimentare, solicitate în contextul intrării în ultimul an de derulare a proiectelor, a declarat pentru EurActiv.ro Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

Cele aproximativ 1.000 de proiecte pentru care a fost solicitată decontarea cheltuielilor vor trebui reverificate, inclusiv pentru faza de selectie, plus derularea activităților și efectuarea cheltuielillor. Va fi necesar și controlul Autorității de Audit. 

Măsurile au fost solicitate de Comisia Europeană în contextul în care 2015 este an de închidere pentru Programele Operaționale 2007-2013 și, probabil, vor mai exista solicitări de reverificări suplimentare, a explicat Ministrul Teodorovici pentru EurActiv.ro. În această situație se află deocamdată și cererea aferentă Axei 3 a Programului Creșterea Competitivității Economice. 

Între timp, România primește rambursări de la Comisia Europeană pentru alte programe și pentru cererile de plată depuse anterior pe POSDRU. 

Astfel, luni, 9 martie, potrivit MFE, i-au fost rambursate alte fonduri în valoare de aproximativ 104 milioane de euro. În total, România a încasat în acest an peste 565 milioane de euro de la Comisia Europeană.

În prezent, rata de absorbție curentă este de peste 52%. „La sfârșitul acestui an, România va ajunge la o rată de absorbție de aproximativ 80%, datorită măsurilor pe care am început să le implementăm încă din anul 2013 și pe care le vom continua în acest an. Vă reamintesc, acest an este extrem de important deoarece este ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007 - 2013”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.