13 milioane euro sunt disponibili pentru IMM-urile din București-Ilfov prin Programul Operațional Regional. Planul B - scheme de garantare și fonduri cu capital de risc - explicații oficiale obținute de EurActiv.ro.

Ghidul solicitantului pentru componenta destinată finanțării microîntreprinderilor a fost publicat vineri, 31 iulie, fiind unul dintre cele mai așteptate documente, în acest an, de către micii întreprinzători. 

Documentul detaliază condițiile de eligibilitate și metoda de selectare a proiectelor, plus un amănunt important pentru firmele din regiunea București-Ilfov. 

Extras din document: 

„Care sunt regiunile în cadrul cărora se pot solicita finanțări în cadrul axei prioritare 2? - Regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest, Centru. Finanțarea acestui domeniu în regiunea București Ilfov va fi stabilită în urma finalizării evaluării ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare, conform capitolului 4 ”Instrumente financiare aplicabile POR 2014-2020” din Ghidul general.”


Traducerea” acestei precizări, obținută de EurActiv.ro de la oficialii din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:

Gabriel Friptu, directorul programelor europene din acest minister a explicat că regiunea București-Ilfov are un statut aparte, fiind abordată separat în cadrul noului Program Operațional Regional. 

Practic, pentru IMM_urile din această regiune, suma totală disponibilă în perioada 2014-2020 este de 13 milioane de euro.

În acest moment, (până la finalul perioade de consultare publică, adică luna august - n.r.) se analizează cum ar putea fi alocați mai bine acești bani. Fiind o sumă destul de mică, trebuie decis dacă va fi alocată în întregime prin finanțări clasice, de tip grant - adică nerambursabile, sau dacă este mai bine să fie alocată prin instrumente financiare - adică scheme de garantare, dobândă subvenționată, fonduri cu capital de risc. 

Gabriel Friptu, pentru EurActiv.ro:  

„Fiind puțini bani, nu credem că este bine să împărțim suma între cele două variante de finanțare, ar fi indicat să o alocăm integral pentru una din cele două variante.”


Avantaje și dezavantaje: 

  • Dacă se optează pentru „planul A”, finanțări nerambursabile, ar însemna ca IMM-urile din București-Ilfov să nu mai poată beneficia de instrumentele financiare, iar bugetul să fie consumat exclusiv pentru finanțări de tip clasic - fonduri nerambursabile. Practic, la proiecte de 200.000 de euro ar putea fi finanțate maximum 60 de proiecte. Aceasta, presupunând că bugetul merge integral către microîntreprinderi. Însă, cum Axa 2 va include și alte măsuri destinate firmelor mici și mijlocii, cu plafon de finanțare mai ridicat, numărul beneficiarilor scade considerabil. 

Pe de altă parte, IMM-urile ar mai avea la dispoziție programul separat, nou creat, denumit „Inițiativa pentru IMM”, cu un buget de pornire de 100 milioane euro. Aceasta presupune, în esență, o schemă de garantare. 

Decizia finală pe acest subiect va fi luată după finalizarea analizei privind instrumentele financiare, la care lucrează de câteva luni bune firme private de consultanță. Analiza ar urma să formuleze recomandări cu privire la aplicarea acestor instrumente prin POR și prin Programul Operațional Competitivitate. 

În plus, Ministerul Dezvoltării așteaptă reacții din partea instituțiilor publice și mediului privat pe marginea Ghidului publicat în consultare publică. 

În final, decizia va aparține, potrivit lui Gabriel Friptu, Comitetului de Monitorizare POR care se va întruni la începutul lunii septembrie. 

Mecanisme de finanțare „fresh” pentru IMM-uri prin Programul Operațional Regional

Mai mult pe EurActiv »