România va participa la proiectul pilot al unui nou instrument de detectare a la nivel european a riscurilor în achiziții, numit Arachne, pentru care va începe o instruire cu experți europeni săptămâna viitoare, a declarat Mihaela Toader, Director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. 

„Am identificat, în Acordul de Parteneriat, capacitatea administrativă drept o adevărată provocare pentru România. În plus, un sistem eficient de achiziții publice este condiționalitate ex-ante pentru derularea fondurilor europene”, a spus Mihaela Toader, la seminarul ”Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale și de investiții în noile state membre” organizat de Institutul pentru Politici Publice. 

În acest sens, se lucrează la transpunerea directivelor europene și reorganizarea instituțiilor cu atribuții în domeniu. „Prin transpunere se asigură crearea cadrului stabil; urmărim și scoaterea din legislația primară a unor norme care nu fac decât să îngreuneze; mergând până la partea de îndrumare, de colaborare”, a explicat Toader. ”Beneficiarii trebuie să âștie cu claritate regulile și să le și respecte. De la beneficiar pornește intenția de a implementa, așadar trebuie să știe regulile clar și ferm”.

În plus, România va participa la faza pilot pentru implementarea proiectului Arachne al Comisiei Europene - o aplicație informatică a Comisiei Europene pentru a veni în ajutorul autorităților de management în ceea ce privește măsurile anti-fraudă (vezi câteva explicații despre acest instrument -aici).

Mihaela Toader a mai spus, joi, că pentru a raspunde nevoilor sesizate, MFE a decis crearea Unității de Coordonare Metodologică: „O unitate pentru interpretare unitară a documentelor, direct în subordinea Ministrului, cu rol de a strânge acele spețe care au generat cele mai multe corecții, în plus, a stabili o interpretare unitară și a publica ghiduri pentru cei din sistem. Nu putem strânge orice speță, dar măcar la nivelul celor mai relevante cazuri”, a spus Directorul din MFE:

Tot pe zona de achizițiii a fost stabilit un grup de lucru comun cu DG Piață Internă și DG Regio (Comisia Europeană), fiindcă este nevoie de expertiza Comisiei pentru a aborda problemele din sistem.