30 octombrie 2015, Satul Letea, județul Tulcea: Cinci persoane din cel mai izolat sat din Delta Dunării (Letea) și-au găsit un loc de muncă în cadrul întreprinderii sociale Ecosocial Stuf.

Pe lângă obiectivul social de a introduce pe piața muncii persoane aflate în dificultate, Ecosocial Stuf și-a propus și revitalizarea unui meștesug tradițional deltaic - realizarea acoperișurilor din stuf.

Pornind de la tehnicile tradiționale de lucru pentru realizarea acoperișurilor din stuf, preluate de la ultimul meșter din satul Letea – Costel Crimschi, în cadrul atelierului a fost formată o echipă de cinci localnici, care pot livra servicii de calitate atât la nivel local, cât și în alte zone.
 
Pentru siguranța lucrărilor, cei 5 angajați, alături de alte 9 persoane din comunitate, au fost instruite și calificate în meseria de ”lucrător în structuri pentru construcții”, curs certificat de către Autoritatea Națională pentru Calificări.

 

 

„Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este pe cale să se piardă. În momentul de față, noi am identificat mai puțin de trei meșteri în toată Delta care încă mai știu să bată stuful pe case la o calitatea bună. Pentru că nu vrem să asistăm la pierderea acestui meșteșug am pregătit o echipă de localnici în dobândirea tehnicilor tradiționale de învelit casele cu stuf, iar întreprinderea socială oferă servicii autentice și de calitate. Acoperișurile din stuf nu numai că sunt mai durabile față de alternativele mai noi, dar fac parte din tradiția locului, sunt armonioase estetic și ideale pentru casele din Deltă”,

susține Loredana Pană, coordonatorul Ecosocial Stuf.

Totodată, business-ul astfel creat aduce beneficii asupra mediului. Stuful este o materie primă importantă în Delta Dunării, însă, de cele mai multe ori, pentru curățarea canalelor, acesta este ars și nu colectat corespunzător. Incendiile necontrolate aduc prejudicii faunei și florei, care, prin colectarea stufului, pot fi evitate.


Mai multe informații despre proiectul Ecosocial Stuf puteți găsi accesând site-ul www.ecosocialstuf.ro. În cadrul site-ului există posibilatea de a obține o cotație pentru un acoperiș de stuf, în funcție de dimensiunea acestuia și zona de livrare a serviciilor.

SC Ecosocial Stuf SRL este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului Soluții integrate pentru probleme sociale și de mediu, inițiat și derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Primăria Ceamurlia de Jos, Asociația Letea în UNESCO, Primăria Comunei Tarcău și Asociația Partener pentru Tine din Merișani. În cadrul proiectului au fost înființate 5 întreprinderi sociale, ce adoptă modelul economiei sociale, integrând persoane vulnerabile în ateliere de meșteșuguri și de valorificare a deșeurilor.  

Proiectul este cofinanțat din fondul social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați: Loredana Pană, Coordonator EcoSocial Stuf Tel: 0729 882 603, e-mail: loredana[at]eco-social.ro.
  • Comunicatul de presă în format pdf