Răspunsul ANCSI în controversa finanțărilor pe Programul de Competitivitate

Perioada de timp în care potențialii beneficiari se pot pregăti este de circa 3 luni, de fapt, nu 45 de zile. Faptul că această dată (de începere a înregistrării electronice) a fost amânată nu are repercusiuni asupra potențialilor beneficiari, a transmis Autoritatea Nețională pentru Cercetare Științifică la solicitarea EurActiv.ro.
La întrebarea EurActiv.ro care este bugetul defalcat pe fiecare din acțiunile Axei 1, și de ce nu au fost anunțate sumele alocate, în detaliu, Directorul General al Direcției Organism Intermediar Cercetare a răspuns: „Pentru fiecare competiție se stabilește bugetul alocat care se anunță atât prin calendarul competițiilor cât și prin apelul dedicat fiecărui tip de proiect”.
În plus, întrebați care este numele firmei contractante și valoarea contractului pentru realizarea aplicației electronice unde se vor înscrie proiectele, reprezentanții Direcției Organism Intermediar au răspuns: „Aplicația informatică pentru înregistrarea cererilor de finanțare a fost realizată și finalizată de către compartimentul infromatic al ANCSI. De altfel, această aplicație informatică reprezintă o variantă îmbunătățită a aplicației utilizate în POS CCE pentru Axa Prioritară 2”.
Iată răspunsul integral transmis de ASNCSI:
Textul publicat de EurActiiv.ro în 20 mai
Finanțările UE pornesc cu stângul în noul exercițiu financiar. Ce este de făcut?

Lansarea unor linii de finanțare pe noul program de Competitivitate, cu buget consistent - de 560 milioane de euro, marcată de lipsă de transparență, erate și bâlbe, precum și lipsa de coordonare între instituțiile de resort aruncă o pată încă din start asupra gestionării fondurilor UE 2014-2020 și creează un precedent periculos.
Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare a publicat pe website, încă de săptămâna trecută, documentele finale și calendarul depunerii de proiecte pentru șapte linii de finanțare din Axa 1 a Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Buget total: 560 milioane euro, adică aproximativ 60% din totalul Axei respective (fonduri UE+ cofinanțarea de circa 16% din bugetul de stat).
EurActiv a scris aici, pe scurt, despre problemele sesizate de mediul privat legat de aceste documente, fiind singura reacție publică pe acest subiect. Revenim cu o analiză explicativă în detaliu a problemelor de formă și de fond: ce nu este deloc în regulă cu această lansare și de ce trebuie luate măsuri urgent, pentru a nu se repeta.
de anonim 16 Iun 2015 12:27
Spre exemplu, am solicitat unele lamuriri pe adresa de email structurale@ancs.ro, in urma cu doua saptamani, si nu am primit nici-un raspuns!?