Romania risca sa piarda aproape 4 milioane de euro daca, in maxim o luna, cele 22 de arii naturale protejate din administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva nu vor avea personalitate juridica pentru a putea accesa fonduri europene, a declarat directorul directiei strategii, marketing si cooperare internationala din RNP, Cristian Apostol.

„In momentul de fata Ministerul Agriculturii trebuie sa ia decizia de a modifica actul normativ care vizeaza functionarea regiei si care prevede transformarea ariilor protejate in structuri cu personalitate juridica pentru a putea atrage fonduri europene prin programul operational de mediu“, a spus Apostol.

Potrivit conducerii Romsilva, la ora actuala au fost deja depuse 19 proiecte in sectorul ariilor protejate, 14 dintre aceste fiind deja pre-acceptate din luna aprilie, dar conditia de baza era ca, in termen de doua luni de la depunere, ariile protejate sa detina personalitate juridica astfel incat fondurile europene care vor veni sa poata fi utilizate numai pentru aceste parcuri si sa nu fie orientate catre alte activitati derulate de Romsilva, cum ar fi cele productive.

Din pacate, propunerile de reorganizare ale Romsilva au creat deja numeroase dispute din cauza patrimoniului detinut de Romsilva.

Recent, directorul general al RNP, Dan Ioan Aldea, a precizat ca propunerile de reorganizare vizeaza infiintarea a doua centre in Romsilva, unul de profit, format din cele 41 de directii silvice, si unul pe activitatile cu pierderi pentru atragerea fondurilor europene. Aceste activitati se refera la cresterea cailor de rasa, la administrarea parcurilor nationale, producerea sucurilor naturale si la Muzeul cinegetic Posada.

„Aceste activitati ne genereaza anual pierderi de circa sapte milioane de euro si, de aceea, prin crearea unor entitati cu personalitate juridica, dar fara patrimoniu am putea atrage fonduri europene pentru sustinerea lor fara a exista vreo posibilitate de instrainare sau de a aduce vreo atingere patrimoniului public national“, a spus Aldea.

Sursa: Afacerea