96 milioane de euro obtinute de Romania, in ultimii 7 ani, prin programul de cercetare al Comisiei Europene. Numai unul din 7 solicitanti a avut succes
704 companii sau institutii din Romania au participat, in ultimii 7 ani, la proiecte finantate prin Programul Cadru 7 de cercetare al Uniunii Europene. Desi au existat peste 4.800 de solicitanti, rata de succes a fost de 14,4%, sub procentul mediu de succes la nivelul Uniunii, de aproape 22%. Totalul finantarilor atrase insumeaza 96 milioane euro. In acelasi timp, intensitatea finantarii publice pentru cercetare -inovare este una din cele mai scazute din UE.
Potrivit profilului de tara in ceea ce priveste performantele in domeniul cercetarii si inovarii (C&I), in prezent, Romania are unul dintre cele mai scazute niveluri de intensitate a C&I din Uniunea Europeana, la o valoare mai mica de un sfert din tinta sa de 2% pentru anul 2020, transmite Comisia Europeana printr-un comunicat remis miercuri, 11 iunie.
In "Profilul de tara" mentionat, se detaliaza situatia participarii Romaniei la proiecte in cadrul Programului Cadru 7. Cu 706 firme sau institutii participante la proiecte si 96 milioane euro atrase, Romania afla pe locul 19 in privinta dimensiunii finantarii. Majoritatea legaturilor de colaborare le-a dezvoltat, in cadrul proiectelor, cu Germania, Italia, Marea Britanie si Spania.
Potrivit informatiilor care reies din datele disponibile pe portalul Cordis - al Uniunii Europene, Romania a participat la peste 1900 proiecte transnationale de cercetare-inovare finantate de Comisia Europeana.
In total, au existat peste 22.000 proiecte finantate prin Programele Cadru de Cercetare-Inovare ale Comisiei Europene. Numai 1900 au implicat organizatii sau institutii din Romania, in mai bine de 10 ani. Dintre acestea, numai 153 au fost coordonate din Romania Ê ca beneficiar principal, din care 62 in ultimii 7 ani.
Spre comparatie, Marea Bitanie a fost implicata in peste 38.000 de proiecte, la polul opus in UE aflandu-se Letonia (cu 688 proiecte)
Spre exemplu, Universitatea Politehnica Bucuresti a coordonat un proiect cu 12 parteneri transnationali www.erric.eu. Proiectul a fost prezentat in cadrul seminarului specializat organizat de EurActiv si Orban Biris European Consultants, in data de 25 fenruarie, de catre Decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare dinProf. Adina Magda Florea.
Un alt proiect finantat prin Programul cadru 7, coordonat de Delft University of Technology, Olanda (www.w2plastics.eu) a fost prezentat de Prof. Mircea Tierean de la Universitatea Transilvania Brasov.
Alte surse de finantare pentru cercetare-inovare: fondurile structurale si finantarea publica nationala
Raportul realizat de Comisia Europeana mai arata ca investitiile publice si cele private in C&D primesc sprijin si prin co-finantare din fondurile structurale.
"In prezent, un procent de 13,7 % din totalul fondurilor structurale disponibile pentru Romania este alocat pentru cercetare, inovare si antreprenoriat, in comparatie cu procentul general de 25 % de la nivelul UE. O mare parte a fondurilor structurale pentru C&I au fost directionate catre programe de dezvoltare a infrastructurii si resurselor umane pentru C&I, ca o completare a programelor nationale de C&D. Insa reducerea masiva a bugetului pentru C&D din 2009 a impiedicat aceasta complementaritate. In timp ce fondurile structurale pentru sectorul C&I au avut o rata de absorbtie de
30 % (procentul platilor aprobate), bugetul de stat pentru C&D a fost intr-adevar diminuat drastic. "
Documentul publicat de Comisia Europeana mai arata care sunt zonele de potential identificate pentru Romania. "In materie de capacitate stiintifica si tehnologica Romania are potential pentru clustere regionale in domeniul TIC, al nanostiintelor si nanotehnologiilor, al automobilelor, al securitatii si al noilor tehnologii de productie.
Consulta documentul integral aici
Prin Programul cadru 7 dedicat Cercetarii si Inovarii in Uniunea Europeana au fost finantate peste 22.000 de proiecte la nivelul UE, in perioada 2007-2013.
Urmatorul program de cercetare-inovare al Comisiei Europene, Horizon 2020, care a demarat in acest an, se va concentra si mai mult pe dezvoltarea cercetarii pana la faza de introducere a produselor/serviciilor pe piata.
In prezent, sunt deschise peste 100 de apeluri de proiecte; pe diferite domenii, cu componenta de cercetare-inovare.
Vezi site-ul oficial al programului aici
Ioana Morovan
Comentarii