Gheorghe Oană, Vicepreședinte la Autoritatea de Audit a punctat, miercuri, principalele sincope și blocaje în activitatea autorităților care gestionează fondurile UE și care au condus în toți acești ani la întârzierea atragerii finanțărilor. 

Cine se întreabă de ce am ajuns în această situație a atragerii fondurilor uită că, de fapt, ultima decizie pentru conformitate (n.r. undă verde pentru funcționarea autorităților de management) s-a primit în august 2009

 - a subliniat Gheorghe Oană, vicepreședinte al Autorității de Audit, punctând practic cei aproape doi ani de întârziere în lansarea unor programe operaționale din exercițiul financiar 2007-2013. 

”Cu toate acestea, pregătirea acestor autorități nu fost de substanță, dovadă că după 2 ani am avut 5 programe suspendate”, a mai spus acesta.

Odată ridicate suspiciuni, la nivelul Comisiei Europene, dureează foarte mult „să recâștigi încrederea. Rămâne semnul de întrebare, la nivelul Comisiei: Unde s-au produs nereguli statul membru este în stare să corecteze, să meragă mai departe?” - a mai explicat Oană. 

În ultimii ani, a mai spus acesta, sistemele de management și control au evoluat mult în bine, „fără să fim în totalitate mulțumiți, constatăm încă foarte multe nereguli” (Autoritatea de Audit, n.r.)


Această instituție a sesizat DLAF în peste 55 de cazuri cu suspiciuni de fraudă de aproape 100 milioane euro. 

Oană a mai declarat că estimările ministrului Eugen Teodorovici legat de volumul corecțiilor sunt supradimensionate: este vorba despre cel mult 700 milioane euro, strict raportat la contractele existente.

Legat de noul cadru financiar, vicepreședintele Autorității de Audit a transmis un mesaj dur autorităților care vor gestiona fondurile:

 

„Trebuie să se realizeze acele proceduri pentru implementarea de măsuri eficiente și proporționate privind antifrauda. Acest lucru va fi verificat ex-ante, pe fiecare entitate desemnată pe noua perioadă. Până nu ne convingem că lucrurile sunt consolidate nu veți avea decizie finală de la Autoritatea de Audit”.


 

Declarațiile au fost făcute la seminarul ”Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale și de investiții în noile state membre” organizat de Institutul pentru Politici Publice.