Peste 36.000 de locuri de munca asteptate si sprijinirea a peste 1.650.000 de persoane pentru integrarea pe piata muncii: obiective stabilite in programele cu fonduri europene 2007-2013. Ce s-a obtinut de fapt, in ultimii 7 ani? Ce nu s-a obtinut si ce se va intampla in urmatorul cadru financiar? O analiza EurActiv.ro pe datele oficiale disponibile in acest moment, plus declaratii de la oficialii implicati: Corina Cretu, Gabriel Friptu (Director general MDRAP), Florin Jianu (Ministrul pentru IMM); experti.

Sursa foto: Comisia Europeana

de Ioana Morovan

EurActiv.ro a analizat impactul fondurilor structurale asupra ratei de ocupare si crearii directe de locuri de munca, in ultima perioada, precum si masurile propuse pe acest domeniu pentru perioada 2014-2020. Aceasta, in contextul in care, prin tinta asumata de Guvernul Romaniei, rata de ocupare a fortei de munca ar trebui sa atinga 70% in anul 2020, in prezent fiind de 63,9% (anul 2013). 

Analiza se concentreaza pe Programul Operational Regional, Programul Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

In documentul atasat pot fi gasite mai multe date si explicatii (Documentul este in limba engleza si a fost prezentat la dezbaterea „Agenda de reforme a UE si stadiul implementarii Strategiei Europa 2020”, organizata de Centrul de Informare Europe Direct Bucuresti, gazduit de Institutul European din Romania in parteneriat cu Pro Global Science Association. Vezi detalii despre simpozionul international aici )

Analiza, pe scurt

Rata de ocupare intre anii 2007-2015, perioada care se suprapune cu derularea Fondurilor Structurale europene, a crescut aproape nesemnificativ, insa prima parte a perioadei a fost marcata de efectele puternice ale crizei economice. Spre exemplu, in sectorul IMM au fost pierdute 463.000 de joburi numai in perioada 2008-2010, dupa care a urmat o usoara revenire.

 Employment rate in Romania 2007-2015:

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Romania

64,4

64,4

63,5

63,3

62,8

63,8

63,9

64,5

65,5

UE

69.8

70.3

68.9

68.5

68.5

68.3

68.4

69.0

69.7

Programele cu fonduri europene au inceput sa aiba efecte abia dupa anul 2009, chiar 2010, cand au inceput sa fie implementate proiectele, dupa o perioada lunga de intarzieri si prelungiri ale evaluarilor. La nivel statistic, impactul locurilor de munca create nu este semnificativ, insa este simtit in anumite sectoare economice, categorii de companii, categorii de populatie.

Spre exemplu, Programul Operational Regional si-a propus crearea a 15.000 de locuri de munca. Ce s-a intamplat, in mod real?

Un raport publicat in 2014 arata ca, daca proiectele contractate pana in prezent vor fi duse la bun sfarsit, aceasta inseamna crearea a peste 22.000 de locuri de munca, asadar peste tinta planificata. Exista totusi sanse, mai arata raportul, ca anumite cifre asumate prin proiecte sa fie supraestimate.

Un impact important - in zona de microintreprinderi, unde au fost create 8.700 de locuri de munca. Raportul arata:

"Finanțarea microintreprinderilor in contextul acestui domeniu major de intervenție are un efect semnificativ in ceea ce privete locurile de munca nou create – in medie 4,7 locuri de munca pentru o microintreprindere asistata, ceea ce inseamna creterea cu aproximativ 50% a numarului angajaților acesteia. Prin prisma acestei performanțe, acest domeniu major de intervenție ii atinge obiectivul de a sprijini microintreprinderile din mediul urban i de a le imbunatați competitivitatea. "

In plus, pe componenta de turism, din acelasi program, au fost create aproximativ 2400 locuri de munca iar pe componenta "crearea si dezvoltarea structurilor de sprijin a afacerilor", prin proiectele deja contractate se propune crearea a peste alte 10.000 de locuri in munca. Este acest numar supraestimat?

In raportul citat se mai arata ca "pentru indicatorul de creare a locurilor de munca au fost intampinate de departe cele mai mari probleme in colectarea datelor". Vizitele din teren ale evaluatorilor au aratat ca nu exista o abordare unitara a acestuia si ca de mlte ori beneficiarii au raportat ca locuri de munca si pe cele sezoniere sau cele create de contractorii care au lucrat pentru o perioada limitata la constructia structurilor destinate afacerilor - de exemplu.

In plus, eficienta indicelui suma minima finantata per loc de munca creat, la nivel de program, este una destul de scazuta. Pe unele componente a fost punctata o suma minima/loc de munca, dar nu au fost respinse proiectele care nu au creat niciun job. Astfel, recomandarile pentru perioada urmaoare includ eficientizarea acestui indicator.

Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice

Programul si-a propus crearea a 23.000 de locuri de munca in intreprinderile mici si mijlocii, pana in anul 2015, si alte cateva sute de locuri de munca in firme mari sau start-up-uri.

Raportul de implementare a programului, la finalul anului 2013, arata ca gradul de realizare al acestui indicator este de 67% si ca sunt putine sanse sa fie realizat 100%.

Comentariu EurActiv: Cu toate acestea, daca estimam ca indicatorul va ajunge la 80%, aceasta inseamna 18.000 de locuri de munca create in IMM-uri, un numar important pentru acest sector, in conditiile in care se estimeaza ca 463.000 de locuri de munca au fost pierdute, in IMM-uri, in perioada crizei economice (2008-2010).

Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane

Acest program nu sia- propus in mod direct crearea de locuri de munca, insa, potrivit obiectivului sau general, ar trebui sa isi aduca aportul in mod indirect la angajarea pe viitor a peste 1.650.000 de persoane. 

In Raportul anual de implementare - 2013 se arata ca "Pana la data de 31 decembrie 2013, in sistemul informatic a fost inregistrata si validata participarea la operatiunile finantate din FSE a 1.209.642 persoane, din care 1.151.739 participanti unici, reprezentand 69,8% din totalul de 1.650.000 persoane, asumat in cadrul obiectivului general al POSDRU 2007 - 2013."

Mai trebuie mentionata aici o initiativa recenta a Ministerului Fondurilor Europene. O linie de finantare lansata in vara acestui an isi propune subventionarea locurilor de munca pentru IMM-urile care angajeaza tineri absolventi. Ministrul pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Florin Jianu, a declarat pentru EurActiv.ro ca "deja au fost angajati circa 3.000 de absolventi prin aceasta schema"

Ce se va intampla in perioada 2014-2020?

Potrivit declaratiilor acordate EurActiv ale Comisarului pentru Politici Regionale, Corina Cretu:

"Din punctul meu de vedere, vreau sa declar ca obiectivul nr 1 este sa cream locuri de munca, sa raspundem nevoilor cetatenilor deci vom analiza fiecare Program in parte si vom urmari acest criteriu."

In Acordul de Parteneriat al Romaniei, aprobat oficial de Comisia Europeana, se precizeaza ca pentru Obiectivul Tematic nr. 8 - Ocuparea fortei de munca, vor fi alocate circa 32.76% din suma disponibila prin Fondul Social European, la care se va aduga 6,61% din Fondul pentru Dezvoltare Rurala si 20% din Fondul European pentru Pescuit. 

In total, peste 2,2 miliarde de euro alocate acestui domeniu.

In acelasi document sunt enumerate prioritatile, in numar de 9, care ar urma sa fie finantate din fonduri europene. (vezi detalii in prezentarea atasata).

Detalii legate de principalele programe operationale

Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 nu prevede, in varianta oficiala transmisa Comisiei Europene - disponibila pe website- in mod concret indicatori de creare a locurilor de munca.

Contactat de EurActiv.ro, Gabriel Friptu, Directorul Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale, a declarat:

"In varianta transmisa la Comisia Europeana am inclus deocamdata numai indicatorii obligatorii prin Regulamentul European. In prezent, exista o comunicare cu serviciile Comisiei pentru elaborarea detaliilor. Am luat la cunostinta de declaratia doamnei Cretu si daca se va solicita vom include si alti indicatori", a spus Gabriel Friptu.


Programul Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) - situatia asemanatoare. In prezent, are loc o comunicare cu serviciile Comisiei pe detalii tehnice.

Clara Volintiru, unul dintre expertii care lucreaza pe acest document, a explicat pentru EurActiv: ca va exista cel mai probabil un indicator: ”Locuri de munca nou create in entitati CD carora li s-a acordat sprijin, cifra urmand sa fie stabilita in perioada urmatoare. 

Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, in varianta oficiala publicata de Ministerul Fondurilor Europene, contine mai multe linii dedicate special ocuparii fortei de munca.

In primul rand trebuie mentionata includerea initiativei “Locuri de munca pentru tineri”, care beneficiaza de buget special alocat prin Programul European “Youth Employment Initiative” de peste 211 milioane de euro. Se estimeaza ca 59.000 de tineri tinerilor din categoria NEETs (“not in education, employment or training”) cu varsta intre 16 si 24 de ani vor primi asistenta prin acest program pana in anul 2023.

In cadrul Axei Prioritare 2 - Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (“not in education, employment or training”). – 90.000 de tineriar urma sa beneficieze de asistenta.

Programul are si o component speciala – Axa Prioritara 3, numita “Locuri de munca pentru toti”. Persoane care vor beneficia de sprijin: estimate la peste 180.000, pana in 2023.

Printr-o alta componenta inclusa in program, Creterea ocuparii prin incurajarea antreprenoriatului si a infiintarii de intreprinderi, se estimeaza ca peste 5.000 de persoane vor fi ocupate/angajate in entitatile sprijinite.