Romania "are o problema uriasa" in ce priveste capacitatea de a absorbi fonduri europene, mai ales in sectorul transporturilor, a spus joi presedintele Traian Basescu la intalnirea cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii. Basescu spune ca va cere o relaxare a criteriilor de la Maastricht.

"Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu ricepresedintele BEI, Mathias Kollatz-Ahnen, care a precizat ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala. "Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre. Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului, citat de NewsIn.

Vicepresedintele BEI a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va incerca sa contribuie, in masura posibilitatilor, pentru a sustine capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene. "Dincolo de asistenta tehnica, pe care ati mentionat-o deja, domnule presedinte, ceea ce putem face este sa alocam resursele intr-o maniera cat mai eficienta, pentru a sustine capacitatea de absorbtie a Romaniei. Acest lucru poate fi facut in mai multe feluri, unele proiecte cu fonduri structurale sunt co-finantate de buget, altele sunt bazate pe investitii private, altele sunt realizate de catre autoritatile locale. Suntem pregatiti pentru discutii bi sau trilaterale cu reprezentanti ai Guvernului, ai diferitelor ministere", a spus Kollatz-Ahnen.

"BEI ofera suport pentru Romania pentru a implementa proiecte atat pentru accesarea fondurilor structurale, cat si a altora, si credem ca mai ales sectorul transporturilor este cel in care o accelerare ar fi binevenita", a afirmat vicepresedintele BEI.

Romania va cere o relaxare a criteriilor de la Maastricht?

Presedintele Basescu a declarat ca va cere oficialilor europeni o relaxare a criteriilor de la Maastricht. Vrem tratament egal cu tarile din zona euro, a mai subliniat seful statului.

"Obiectivul meu este sa am o discutie si cu Comisia Europeana si in urmatorul Consiliu, in care sa vedem in ce masura este posibil sa relaxam, intr-un fel sau altul, aplicarea criteriilor de la Maastricht in aceasta perioada dificila. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, nu vreau sa arat catre altii, dar sunt multe state in zona euro care in momentul de fata nu mai indeplinesc criteriile de la Maastricht. Deci, Romania ar vrea si ea un tratament egal cu statele din zona euro, atunci cand discutam despre indeplinirea criteriilor de la Maastricht pentru ca o relaxare a acestor criterii ne va ajuta sa putem sa utilizam banii europeni cu mult mai mare usurinta", a spus Traian Basescu.

"Criteriile pe care trebuie sa le indeplinim din punct de vedere al bugetului ne blocheaza practic accesul la mare parte din sursele de finantare europene si il blocheaza pentru simplul motiv ca Romania insasi trebuie sa aiba propriile ei contributii pentru a atrage finantarea europeana sau pentru a utiliza banii Bancii Europene de Investitii", a explicat presedintele.

Surse: HotNews.ro, RFI