Banca Europeană de Investiții (BEI) va sprijini Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București cu un împrumut în valoare de 24 de milioane de euro.

Scopul este de a îmbunătăți activitățile de cercetare și învățământ la cea mai mare universitate de medicină și farmacie din România.

Sprijinul face parte din inițiativa BEI privind învățământul superior, în valoare de 100 milioane de euro, pentru susținerea investițiilor în universitățile din România.

Finanțarea BEI pe termen lung, acordat pe o perioadă de 25 ani, va susține investiții noi în valoare de 48 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universități de medicină din România, transformând semnificativ capacitățile de cercetare.

Investiția include renovarea Facultății de Medicină și construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate, potrivit unui comunicat al BEI.

Finanțarea va sprijini, de asemenea, investiții în eficientizarea energetică în campusul universitar.

Sprijinul consultativ al BEI pentru facilitarea accesului la finanțare

Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH sau Hub), împreună cu Divizia de consiliere pentru finanțarea inovării și Directoratul pentru proiecte, au sprijinit Universitatea „Carol Davila” în structurarea propunerii sale de investiții, în structurarea financiară, analiza financiară și prognoză.

Pentru a accelera și mai mult accesul la finanțare, au fost implicați consultanți externi, sprijinind universitatea să prezinte mai bine propunerea de investiții în cadrul BEI.

Un sprijin similar de consultanță financiară a fost acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar consultanța și structurarea financiară au condus la o finanțare reușită, în, prin „Programul de împrumut pentru învățământul superior din România” in valoare de 100 milioane de euro, sprijinit de BEI.