Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale a transmis vineri, 5 iulie o scrisoare publica de protest fata de prelungirea in ultimul moment a termenului limita de depunere a proiectelor in cadrul Programului "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POS DRU) . Directorul General al Programului, Cristian Ababei, a declarat pentru EurActiv.ro ca au existat multe solicitari de la organizatii pentru prelungirea acestui termen, atat la Ministerul Muncii cat si la Ministerul Fondurilor Europene si prin urmare, in dimineata respectiva (1 iulie, n.r.) a fost decis de comun acord sa fie prelungit. "Nu cred ca am gresit cu nimic, este bine sa avem cat mai multe proiecte, sa avem de unde selecta proiecte bune", a spus Ababei.

Ioana Morovan

Scrisoarea Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale acuza "practicile netransparente care continua sa caracterizeze gestionarea POSDRU. Mai precis, este vorba despre faptul ca temenul limita de transmitere a cererilor de finantare in cadrul cererilor de propuneri nr. 123 - 152 (lansate pe data de 17.06.2013, cu termen
stabilit initial pentru ziua de 01.07.2013, ora 16:00) a fost prelungit inexplicabil cu mai putin de o ora
inainte de a expira".

Potrivit organizatiilor citate, prelungirea este inexplicabila in conditiile in care erau deja suficiente proiecte depuse, "covarsitoarea majoritate a beneficiarilor care isi propusesera sa respecte termenul initial apucasera deja sa transmita cererile."

Nesocotind munca sutelor de beneficiari care au inteles sa respecte instructiunile initiale si sa accepte
principiile competitiei corecte, AM POSDRU a creat prin aceasta decizie doua categorii de competitori:
unii care au avut la dispozitie o perioada de 14 zile de la lansarea cererilor de propuneri pentru a
transmite cererile si o alta care are la dispozitie 14 + 4 zile pentru acelasi lucru", mai arata scrisoarea citata.

Explicatia Autoritatii de Management POS DRU

Cristian Ababei, Directorul General POS DRU a declarat pentru EurActiv.ro:

  • "In primul rand, au existat multe solicitari din partea diverselor entitati private si structuri de entitati de prelungire a termenului. Atat noi, cat si Ministerul Fondurilor Europene am primit peste 20 de solicitari cu 3-4 zile inainte de deadline.
  • In al doilea rand, aceste apeluri de proiecte au avut perioada de depunere de numai 15 zile, din care multe zile nelucratoare, pe cand apelurile pe care le-am lansat pe data de 1 iulie au termen de 19 zile, asa ca am considerat ca este corect sa prelungim si primul termen.
  • Nu cred ca am dezavantajat pe nimeni. Dimpotriva, cei care nu au reusit sa depuna un proiect complet l-au putut redepune in perioada suplimentara. Chiar sunt beneficiari care ne-au spus ca proiectul era incomplet si au putut sa-l redepuna.
  • Uneori trebuie sa mai si iei decizii in ultimul moment. De fapt, nu a fost cu o ora inainte, decizia a fost luata de dimineata, a existat si un Ordin de Ministru in acest sens, a fost publicat un Corrigendum, decizia s-a publicat ieri in Monitorul Oficial.
  • Am considerat ca este un lucru bun sa avem mai multe proiecte bune din care sa selectam. Nu cred ca am gresit cu nimic. Era o problema daca se inchidea mai devreme".