Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va continua să pună la dispoziția României expertiza sa în absorbția fondurilor europene, susține instituția financiară internațională.

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a discutat luni cu o delegație a  Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) condusă de vicepreședintele Alain Pilloux despre oportunitățile de finanțare europene, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin Programele Operaționale cu fonduri de coeziune.

Discuțiile au vizat și modalitățile prin care BERD se poate implica, respectiv pe zona de sprijin financiar, dar și prin asistență tehnică, a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În perioadele de programare din 2007 până în prezent, BERD a susținut cu cofinanțare de circa 5 miliarde de euro dezvoltarea și implementarea de proiecte pe programele europene. Oficialii BERD au subliniat că sprijinul ar putea crește în perioada următoare, a precizat MIPE.

„Apreciez colaborarea valoroasă cu BERD în cadrul programelor de până acum. În special aș menționa sprijinul acordat autorităților locale și regionale în dezvoltarea proiectelor din sectorul de apă, precum și conturarea reformei ample din acest sector, pe care am inclus-o în PNRR. În continuare, cred că ar putea aduce o contribuție importantă, spre exemplu la dezvoltarea proiectelor ce vor fi prinsa în Fondul local sau în Fondul pentru Valul renovării”, a spus ministrul Cristian Ghinea. 

Ministrul a vorbit și despre găsirea unor formule care să îmbine finanțările private cu fondurile europene, precum și extinderea instrumentelor financiare pentru domeniul eficienței energetice.

La rândul lor, reprezentanții băncii au spus că BERD continuă să pună la dispoziția României expertiza sa în absorbția fondurilor europene. „În cadrul întâlnirii am discutat modalități de colaborare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, Invest EU, dar și în cadrul politicii de coeziune aferente noului ciclu financiar 2021-2027. Am apreciat discuțiile deschise cu ministrul investițiilor și proiectelor europene și echipa sa și dorim să continuăm în această manieră pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene și implementarea reformelor cu impact regional”, a declarat vicepreședintele Alain Pilloux.