Șeful Direcției de Constatare și Stabilire Nereguli din MDRAP, Bogdan Teodorovici, a declarat joi, 14 mai că în 2015 numărul sesizărilor primite pe Programul Operațional Regional a ajuns la 72. Acesta a precizat că ar trebui redusă perioada în care DNA face verificări, deoarece, în acest timp, proiectele sunt blocate. 

În 2014 au fost înregistrate 30 de sesizări în cadrul Programului Operațional Regional privind suspiciuni de fraudă, din care opt au fost confirmate până în prezent de către DNA și Departamentul de Luptă Antifraudă.

„Din păcate, în 2015 au fost deja înregistrate 72 de sesizări, din care au fost confirmate și transmise către instituțiile abilitate 25, până în prezent, iar 18 au fost infirmate”, a declarat Bogdan Teodorovici joi, în cadrul seminarului  ”Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale și de investiții în noile state membre” organizat de Institutul pentru Politici Publice. 

Directorul în cadrul MDRAP a menționat că structura pe care o conduce nu are rol în zona de prevenție a fraudelor, ci numai de verificare a sesizărilor.

În opinia acestuia, ar trebui scurtată perioada în care DNA verifică proiectele cu suspiciuni de fraudă: „Proiectele sesizate în acest an sunt deja blocate”, a spus acesta, situația fiind problematică mai ales în contextul în care este an final de implementare a proiectelor, toate trebuind finalizate până la 21 decembrie. 

Ca exemple de fraude constatate,m Bogdan Teodorovici a menționat achiziția unor lucrări care nu au existat. Rolul principal în respectarea procedurilor și evitarea suspiciunilor de nereguli sau fraude este al beneficiarilor, a mai precizat acesta.

„Am experiență de 11 ani în monitorizarea proiectelor, inclusiv la fața locului, și pot să vă spun că unii beneficiari sunt foarte interesați și se informează pe când alții chiar nu își dau niciun interes”, a explicat acesta.