Finanțarea Autostrăzii Târgu Mureș-Iași din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru programe de infrastructură nu este posibilă, în condițiile legislației actuale, potrivit ministrului fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș.

„În privința finanțării pentru Autostrada Unirii, la această dată, prin POIM 2014-2020 este contractată doar pregătirea documentației tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră «Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț». În ceea ce privește tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni, la această dată finanțarea proiectului (inclusiv pregătirea), este prevăzută a se realiza prin parteneriat public-privat”, se arată într-un răspuns transmis de Boloș la o interpelare a deputatului PNL Ioan Bălan.

„În concluzie la această dată, finanțarea Autostrăzii Unirii în cadrul POIM nu este posibilă, în condițiile legislației actuale, iar finanțarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislației, de rezultatele studiului de fezabilitate și de alocarea financiară disponibilă”, a adăugat ministrul fondurilor europene, potrivit HotNews.

În ceea ce privește drumul expres Suceava-Ploiești, ministrul a informat că sunt în implementare proiecte de elaborare a documentației tehnico-economică pentru toate sectoarele drumului, toate tronsoanele având finanțare aprobată în cadrul POIM.

Pe de altă parte, nu au fost asigurate fonduri europene pentru magistrala feroviară Suceava-București.

„Cu privire la finanțarea liniei de cale ferată Suceava-București, vă informăm că la această dată nu sunt depuse cereri de finanțare pentru sectoarele de cale ferată aferente tronsonului Suceava-București. Au fost eliberate de Organismul Intermediar de Transport avize de principiu pentru fundamentarea finanțării proiectelor aferente cadrului financiar 2014-2020, respectiv pentru studiile de fezabilitate Pașcani-Dărmănești, Dărmănești-Vișcani, Roman-Iași, Focșani-Roman, Ploiești Triaj-Focșani”, se arată în răspunsul semnat de Boloș.

Ministrul fondurilor europene a precizat că nu există risc de dezangajare pentru fondurile alocate axelor prioritare de transport, respectiv Axa Prioritară 1 și Axa Prioritară 2 din cadrul POIM 2014-2020.