Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este foarte granulat și se implementează cu destul de mare greutate, din cauza numărului mare de jaloane și ținte, peste 500, pe care le avem îndeplinit, a declarat luni ministrul Marcel Boloș.

Prima cerere de plată a României din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, va fi depusă pe data de 31 mai 2022.

"În ceea ce privește întârzierile, într-adevăr le avem, dar parcă fiecare perioadă de programare nu a fost pentru o lecție învățată, ci am repetat aceleași greșeli cu impact negativ asupra absorbției de fonduri. Pe de o partea, avem PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.r.) care se implementează cu destul de mare greutate, din cauza numărului mare de jaloane și ținte pe care le avem în cadrul acestuia. Acesta este foarte granulat și are un număr de peste 500 de jaloane, ceea ce face munca noastră uneori aproape imposibilă. Chiar acum suntem în curs de adunare a documentelor pentru cererea de plată numărul 1 a României, în valoare de 3 miliarde de euro. Colegii mei și eu împreună cu ei suntem aici aproape 24 de ore din 24 pentru ca să putem să depunem prima noastră cerere de plată, pe data de 31 mai și să ne putem încasa banii", a afirmat Boloș, la o conferință de specialitate.

O altă sursă de finanțare importantă pentru România este prin Politica de Coeziune, considerată "mult mai grea, dar mult mai sănătoasă".

"Pe Politica de Coeziune avem 30,4 miliarde de euro și o cofinanțare de 13 miliarde de euro, un buget imens. Componenta de grant este de 30 de miliarde de euro, spre deosebire de PNRR. Sigur că Politica de Coeziune este mult mai grea, dar este mult mai sănătoasă din punct de vedere al implementării și al finanțării de proiecte mari. Pe Politica de Coeziune am trimis acordul de parteneriat, după ce am preluat mandatul de ministru al Fondurilor. Sperăm ca, în prima parte a lunii iulie, să avem aprobarea din partea Comisiei (Europene, n.r.). Am trimis până acum două programe operaționale din totalul de 16. Lunile mai și iunie sunt luni de foc, pentru că ne-am propus ca toate cele 16 programe operaționale ale Politicii de Coeziune să fie transmise la Comisie în vederea aprobărilor, prin decizie, și accesării lor din toamnă de către beneficiari", a spus el, relatează Agerpres.