Ministrul Marcel Boloș susține că România va avea un Cod al fondurilor europene, care va simplificare procesul de atragere a banilor europeni.

În România, procesul de absorbție a fondurilor europene are un parcurs ”destul de greoi”, dar vina în parte ne aparține, a declarat vineri ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, adăugând că se pierde timp la începutul perioadelor de programare, așa cum s-a întâmplat și în actualul ciclu, astfel că în 2016 nu aveam ”nici măcar un euro absorbit”. O altă cauză e ”capacitatea de implementare destul de slabă a marilor beneficiari de fonduri europene”, ministrul referindu-se la zona proiectelor de infrastructură (CNAIR, CFR, Metrorex).

Sarcina autorităților e să caute acele soluții la îndemână pentru ca această capacitate a marilor beneficiari de fonduri să crească și să poată implementa proiecte ”în timp rezonabil”. 

"De-a lungul timpului, ne-am creat această birocrație, iar regulamentele Comisiei Europene sunt mult mai permisive decât ce avem noi. De la preluarea mandatului, am încercat progresiv să eliminăm partea aceasta de birocrație. O primă măsură a fost cea legată de digitalizare, astfel încât cel puțin drumurile pe care beneficiarii le făceau pentru semnarea contractelor de finanțare să nu se mai facă. Astăzi, se semnează de la birou. Procesul de simplificare va continua cu a doua etapă care va ține de procesul de verificare a achizițiilor publice și care fi complet digitalizat. În premieră, anunț un viitor Cod al fondurilor europene care va unifica regulile pe care le are fiecare program operațional în ceea ce privește evaluarea, contractarea, monitorizarea, implementarea proiectelor”, a declarat Boloș la videoconferința ”Upgrade Romania - Investițiile, motorul de pornire a economiei”, organizată de DCNews.

Ministrul a explicat că se va încerca creionarea unor reguli simple în favoarea beneficiarilor, dar comune pentru toate programele operaționale, astfel încât ”procesul de debirocratizare și simplificare să poată fi dus la bun sfârșit”.

Marcel Boloș a mai anunțat că draftul de Acord de parteneriat pe Politica de Coeziune 2021 - 2027 a fost elaborat, iar strategia va fi publicată spre consultare publică în perioada 1-15 iulie.

Ministrul fondurilor europene speră ca România în prima parte a anului viitor sau cel târziu în a doua parte să aibă primele proiecte de infrastructură pregătite, ”încât să depășim handicapul pe care l-am avut în accesarea de fonduri de-a lungul timpului".