România va pierde în 2024 toți banii din PNRR dacă rămâne pe deficit excesiv, a susținut ministrul Economiei, Radu Oprea, declarație confirmată vineri de premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, avertizează că România riscă să piardă fondurile de la Uniunea Europeană, dacă nu se încadrează în ținta de deficit. În pandemie, România s-a împrumutat mult, dar „a risipit banii”, în loc să-i investească în economie, a explicat joi ministrul Radu Oprea la Interviurile Digi24.ro.

Vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu a confirmat că se discută, la nivelul Coaliției, despre creșterea unor taxe, deoarece România este în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fonduri europene.

Ciolacu a fost întrebat vineri, după vizita efectuată la efectuată la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani, dacă social-democrații susțin mărirea TVA la anumite categorii de produse și servicii.

"Ce vă pot spune... În discuția mea cu Comisia, și au dreptate: trebuie să fie o ordine, nu puteți veni cu 7 tipuri de TVA, hotărâți-vă ! Și am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal acest lucru ? Sunt mult prea multe excepții în România. Nu le-a spus numai Comisia, le-au spus toate forurile financiare. Ce vrem ? Să pierdem toate fondurile europene și să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea și voi ieși la dumneavoastră la televiziuni, la presă, unde doriți. Și o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizia", a declarat Marcel Ciolacu.