Premierul Dacian Cioloș a lansat un atac dur la adresa guvernului Ponta în legătură cu absorbția fondurilor UE, spunând, într-un interviu pentru HotNews, că fosta guvernare nu a făcut nimic să pregătească programele, dar acum comentează de pe margine

„Absorbția efectivă pentru 2014-2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine”, a declarat Cioloș pentru HotNews.ro.

„Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că, pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic”, a mai spus Dacian Cioloș.

 

„Acesta este încă un motiv pentru care o discuție despre absorbție azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanți ai fostului guvern”.

 

De câteva săptămâni, reprezentanți ai fostului partid de guvernare au atacat guvernul de tehnocrați pe tema absorbției reduse a fondurilor UE. Și ministrul Cristian Ghinea, care deține portofoliul fondurilor europene, a replicat vehement la acuzele PSD, după cum puteți citi într-un material EurActiv publicat recent.

Întrebat despre nivelul absorbției fondurilor UE pentru perioada 2014-2020, Cioloș a spus că „suntem pe la 1% și sunt încă multe state membre care nu au nici măcar atât, iar media europeană e de 1,5%”.

Cioloș a criticat guvernul Ponta și pe tema investițiilor în infrastructură: „În noiembrie anul trecut, marile proiecte de investiții erau blocate, inclusiv pe infrastructura mare de transport”, a spus premierul.

În interviul acordat HotNews, Cioloș vorbește și despre creșterea economică de 6% din al doilea trimestru, recunoscând că este „bazată, probabil, mai mult pe consum decât pe investiții”, dar a respins ca „greșit” un semn de egalitate cu perioada 2008-2009. El a explicat că majorările salariale pe care le-a promovat „fac parte dintr-un proiect mai amplu de reformă”.

Citiți integral interviul acordat de premier, în articolul HotNews.