Ciucă: A doua cerere de plată din PNRR urmează să fie transmisă CE până la sfârșitul lunii octombrie
A doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, urmează să fie transmisă Comisiei Europene până la finalul acestei luni, spune premierul Nicolae Ciucă.
Comisia Europeană a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute prima cerere de plată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), "dovada că, la nivelul fiecărui minister coordonator de reformă, s-au îndeplinit țintele și jaloanele", a declarat luni premierul Nicolae Ciucă, la ședința Comitetului interministerial de coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, de la Palatul Victoria.
Prima cerere de plată vizează 2,6 miliarde de euro (aproximativ 1,8 sunt fonduri nerambursabile și 760.000 de euro sunt sub formă de împrumuturi), bani care se adaugă la prefinanțarea în valoare de patru 4 miliarde de euro.
"Au fost o serie întreagă de aspecte care a trebuit să fie clarificate și sunt convins că și de aici înainte va fi necesar să continuăm să răspundem la toate întrebările care vizează clarificarea anumitor decizii pe care le-am luat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor de până acum. Eu sunt convins că prima noastră cerere este una care ne va stimula să lucrăm și mai abitir decât am făcut-o până acum, astfel încât să putem să înaintăm cea de-a doua cerere, cerere care urmează să fie transmisă până la finele acestei luni. Discutăm de 51 de ținte și jaloane. Știu că au fost deja înaintate toate documentele către Comisie și sunt în continuare anumite aspecte care trebuie clarificate pentru un număr dintre ele", a precizat premierul.
El a explicat că mai sunt două chestiuni care trebuie rezolvate la nivelul aprobării legilor în Parlament și, în felul acesta, "reușim să nu avem niciun fel de temere vizavi de aprobarea celei de-a doua cereri, cerere care, de asemenea, are o valoare de 3,2 miliarde de euro, din care 2,14 sunt fonduri nerambursabile".
Banca Mondială: Categoriile actuale de pensii speciale vor fi "raționalizate”, fără noi categorii de pensii speciale
Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul obținut de Economedia și G4Media, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie "raționalizate", ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.
Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.
Comentarii