Prima grijă a României e să absoarbă fondurile europene alocate în perioada de programare 2014-2020, până la sfârșitul ui 2023, avertizează comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, chestionată de StartupCafe/HotNews, la Bruxelles.

„România face, într-adevăr, progrese mari în execuția perioadei de programare 2014-2020, deci au fost 23 de miliarde de euro în această perioadă, iar România are încă bani la dispoziție, care trebuie executați sau utilizați până la finalul anului 2023. Deci aceasta este prima grijă. Execuția a înaintat mult, dar mai este multă muncă de făcut în utilizarea banilor disponibili” - a spus Ferreira, chestionată de StartupCafe/HotNews, la Săptămâna Regiunilor, de la Bruxelles.

Potrivit informațiilor oficiale de la data de 10 octombrie 2022, România a atras fonduri structurale și de coeziune din parioada de programare 2014-2020 în valoare de circa 23 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o rată de absorbție de 66,4% și mai poate atrage bani din această alocare prin cheltuieli efectuate până la finalul anului 2023.

În total, UE a alocat României circa 36 de miliarde de euro prin 9 programe operaționale, sub formă de fonduri structurale și de coeziune. Aici nu intră însă și banii de la agricultură - plăți directe la hectar și fonduri de dezvoltare a satelor - care vin separat.

În urmă cu o săptămână, comisarul european pentru coeziune a fost în România pentru semnarea Acordului de parteneriat privind noile fonduri UE, din perioada de programare 2021-2027. România nu a început încă absorbția de bani UE din această alocare, care se ridică la 31,5 miliarde de euro, numai prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene (16 programe operaționale).