Programul dedicate întreprinderilor mici și mijlocii din Românnia a fost aprobat astăzi, 29 martie, de către Comisia Europeană. Valoarea totală a pachetului de investiții se ridică la 100 de milioane de euro.

Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, și se așteaptă ca suma să ajungă sau chiar să depășească 400 de milioane de euro.România este la al patrulea pachet de investiții de acest gen, dedicat perioadei 2014-2020. Inițiativa își propune să stimuleze accesul la finanțare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.

„Într-o țară în care IMM-urile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi și care se confruntă cu nevoi serioase de finanțare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiții mai bune. De asemenea, această inițiativă le va permite IMM-urilor să fie mai inovatoare și competitive și să se extindă pe piețele regionale, naționale și internaționale”,

susține comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Vasile Dîncu, vicepremierul  și ministrul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a mai precizat că această inițiativă dedicată IMM-urilor „reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea. Acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piață, să depășească cu succes primele etape ale activității lor și le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piața globală. Totodată, prin partajarea riscurilor, Inițiativa pentru IMM-uri creează un cadru din care au de câștigat atât întreprinzătorii - prin cereri de împrumuturi financiare -, cât și intermediarii financiari - prin oferte de credite -, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor.”